33 en te oud voor vaste baan

33 te oud voor vaste baan

Nog geen vaste baan op je 33e, vergeet het dan maar. Sinds de eeuwwisseling is de doorstroom naar een vaste baan vertraagd. Eén op de drie werkenden zit langer dan drie jaar in de flexibele schil. ‘Eens flexwerker, altijd flexwerker‘ schreef de Volkskrant al in een kop.

De flexibele schil groeit

Niet omdat er meer mensen gaan flexwerken. Maar omdat steeds minder flexwerkers doorstromen naar een vaste baan. Bedrijven omringen zich naast de vaste werknemers steeds meer met mensen die tijdelijk beschikbaar zijn.

Flexwerkers

Al het tijdelijke werk is flexwerk. Of je nu een contract hebt voor een paar maanden of een jaar, als uitzendkracht werkt of oproepkracht bent. Ook de (nog vaak vergeten) zelfstandige professional met een tijdelijke klus is flexwerker.

De arbeidsmarkt zit muurvast

Door de crisis verdwijnen er nogal wat banen. Tegelijk zijn er mensen met een vaste baan die wel willen veranderen, maar niet durven. Nu is de crisis het excuus. Maar ook zonder crisis zijn mensen niet zo veranderingsgezind. Ook al zijn we niet happy, omdat het werk niet meer boeit of de sfeer niet OK is. Om die eerste stap te zetten is meer nodig. Zekerheid gaat boven alles. Of is het een schijnzekerheid!

Onzekerheid

Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft onderzoek naar sociaal-economische situatie van langdurig flexibele werknemers laten doen. Het blijkt dat het aandeel tijdelijke en flexibele banen sinds de eeuwwisseling is opgelopen van 17% naar 27% van het totaal aantal banen. Een direct gevolg van de Flexwet zo lijkt het. Die werd in 1999 ingevoerd met de bedoeling te voorkomen dat mensen eindeloos met de onzekerheid van tijdelijke banen leefden!

Nieuwe wetgeving

Bekend is dat een flexibel inkomen extra problemen geeft bij het kopen van een huis. En zo blijkt uit hetzelfde onderzoek, die beperkte doorstroom naar vaste banen drijft de kosten van de overheid op. Want steeds vaker doen mensen een beroep op de sociale zekerheid voor een WW of bijstandsuitkering. De minister zegt iets te willen doen aan de balans tussen vast en flexibel werk. Enerzijds om te voorkomen dat flexibel werk een ‘goedkoop alternatief’ voor vast werk wordt. Anderzijds om te voorkomen dat het beroep op de sociale zekerheid nog verder toeneemt!

foto: suran 2007 Flickr.com

6 Reacties

  • Behoorlijke toename van 17% naar 27%. Voor de flexwerkers kan het ontbreken van een vast contract inderdaad voor problemen zorgen bij het kopen van een huis.

    • Zo is het Adriana. Voorheen werd er door de werkgever dan vaak een intentieverklaring afgegeven, in de trend van als alles loopt zoals we verwachten dan zijn we voornemens de heer of mevrouw die en die na afloop van die periode een vaste overeenkomst aan te bieden. Op basis daarvan werkte de bank dan alsnog mee en kreeg je een hypotheek.
      Weet jij of met payrolling de toename ook merkbaar is?

  • Jonge ambtenaren verzetten zich op mijn ministerie met de mededeling dat een tijdelijk contract geen 3 jaar maar 5 jaar zou moeten duren.
    Waarom willen ze geen vast contract?!

    Alleen ambtenaren die echt nodig zijn, worden aangenomen en dan alleen op een tijdelijk contract. Terwijl juist de overheid het goede voorbeeld zou moeten geven aan het bedrijfsleven.
    Ik ben toevallig 33 en ik ken niemand van mijn leeftijd met een vast contract.

    Ja, ik had zelf van mijn 31e tot mijn 32e een vast contract bij een grote multinational waar om de 2 jaar een grote ontslagronde was. Ik was de enige van mijn leeftijdgroep en dus de eerste die ontslagen zou worden.
    OP verjaardagsfeestjes hebben we het er over dat geen van ons een huis kan kopen, omdat we allemaal zijn beladen met een forse studieschuld en met een tijdelijk contract. Hoe moet de huizenmarkt ooit overeind komen zo!?.
    Een goede dertiger verdient een vast contract!

    • Ja dat is het probleem; dat je geen vaste baan hebt en dus geen hypotheek krijgt.

      Opvallend vind ik je opmerking over jonge ambtenaren die liever een tijdelijk contract van 5 jaar hebben dan een vast contract? Dat begrijp ik ook niet.
      Behalve bij een project is van te voren meestal niet bekend dat je een contract voor 3 jaar krijgt en wordt dat jaarlijks verlengd. Dat is voor ambtenaren niet anders.

  • werk nu bijna 7 jaar voor uitzendbureaus en een vaste baan zit er niet in, schandalig en uitgebuit voelend 😶

Laat een Reactie achter