Toen ze nog een meisje was wilde ze rechter worden. Met de rechtenstudie zette ze haar eerste doelbewuste stappen op dat pad. Een doorzetter was ze altijd al geweest. Na haar studie volgden verschillende banen, eerst nog op het gebied van sociale zekerheid.
Vanwege haar vanzelfsprekende overwicht kreeg ze al snel leidinggevende verantwoordelijkheden. Ze liep er niet voor weg. Jarenlang zwaaide ze de scepter over afdelingen.
Gewaardeerd en gevreesd. Ze nam geen blad voor de mond, was duidelijk en recht door zee. Dat verwachtte ze ook van haar mensen.
Stap terug
Ineens ging het niet meer. Noodgedwongen moest ze een, twee en daarna nog vele stapjes terug doen. Zonder baan en met een flinke burn-out kwam ze ruim een jaar thuis te zitten.
Na haar herstel stortte ze zich met ongekende energie op het vinden van werk. Opgeven was geen optie. Ze wilde zo snel mogelijk weer aan de slag.
Samen aan het werk
Ze bleef optimistisch ook toen bleek dat er wel erg veel deuren gesloten waren. Onder het mom dat het toch een keer moest lukken, zocht ze contact met mij. Ze bracht haar levensloop in beeld. Hoeveel banen had ze ook weer gehad? We zoomden in op haar ervaring op het werk en privé.
Haar kwaliteiten kwamen aan bod, maar ook haar valkuilen. Wat vond ze zelf kenmerkend en wat waarderen anderen.
Wat had haar tot hier gebracht?
Wat kon ze nu gebruiken om verder te komen? En nog belangrijker, hoe?
Tijdens onze gesprekken kwam voor haar een duidelijk toekomstbeeld naar voren. Ze accepteerde dat ze niet meer op het oude niveau kon en wilde functioneren. Een leidinggevende functie – waar ze zelf steeds naar had gezocht – was geen optie meer.
Terug naar de basis
Wat ze wel wilde was terug naar de basis. Ze ontdekte dat ze het juridisch werk in de loop van de jaren was gaan missen. Ze zocht en vond een administratieve parttime baan op een klein advocatenkantoor. Ook ging ze weer studeren. Want wie weet, misschien kon ze toch nog rechter worden. Met 50 heb je nog een leven voor je, toch?
Verder lezen:
foto: William Iven op Unsplash