Dat eigenwijze verwarrende brein

Dat eigenwijze verwarrende breinWelke kant heeft jouw voorkeur? Links of rechts; de blauwe of de groene?

De linker hersenhelft is de analytische, gestructureerde kant. De rechter de creatieve, meer filosofische kant. De linker helft is gevoelig voor taal en getallen, de rechter meer voor beeld.

Een dansende illusie

Het blijkt dat mensen vaak een voorkeur hebben voor een van de twee en dat heeft weer effect op hoe we leren en kijken.

Zoals naar het dansende meisje. De meeste mensen zien haar met de klok mee draaien. Maar anderen zien haar juist tegen de klok in draaien. Probeer het maar eens samen. Dansende illusie van Nobuyuki Kayahara

Het is niet altijd wat het lijkt

Kijk je wat langer of knipper je met je ogen dan merk je waarschijnlijk dat ze van richting wisselt. Dat is niet echt zo, maar dat doet ons brein. Het probeert van een tweedimensionaal plaatje een 3D beeld te maken. Het wordt wel gebruikt om te testen of je meer beeld- of taaldenker bent. Of dat terecht is wordt hier en daar in twijfel getrokken. Leuk is het wel. Nobuyuki Kayahara maakte haar, op zijn weliswaar Japanse website staan nog meer optische grapjes.

Een andere mooie optische illusie is deze fantastische Honda reclame. Eén minuut en een en al verwarring.

Het brein doet meer

Lees de tekst hieronder hardop en je gaat je vast verbazen.

Vlogenes een oznrdeeok aan een Elgnese uvinrestiet mkaat het neit uit in wlke vlgrodoe de lttrees in een wrood satan. Het eigne dat blangrijek is dat de ersete en de ltaatse ltteer op de gdoee palats satan. Odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

Gelukt?
Grappig toch, dat we – onze hersenen – maar weinig informatie nodig hebben om te begrijpen wat de bedoeling is ook al is de tekst nog zo krom.

2 Reacties

Laat een Reactie achter