Hoe reageert jouw biologische klok?

Hoe reageert jouw biologische klok?Het laatste weekend van maart gaat de klok om 2 uur weer een uur vooruit. We zetten de “gewone” wintertijd voor zeven maanden om naar zomertijd. Maar wat is anno 2021 nog gewoon?

Bioritme van slag

Maar dat niet alleen. Door het heersende coronavirus is alles en iedereen van slag. Iedereen moet binnenblijven en thuiswerken als het kan.

Toch begon zondag een uur eerder door het vooruit zetten van de klok. Dat uur gaat in tegen ons natuurlijke ritme van dag en nacht.

De interne biologische klok

Omdat het later donker wordt raakt die interne klok van slag. We hebben tijd nodig om daaraan te wennen. Daardoor voelen veel mensen zich de eerste dagen brak en somber.

Een kleine jetlag

De effecten zijn vergelijkbaar met een jetlag. We raken uit ons ritme. Sommigen klagen over vermoeidheid en concentratieverlies. Anderen komen moeilijk in slaap en worden ’s morgens niet vanzelf wakker. Niet zo gek want het is donker terwijl je net begon te wennen aan het licht. Zelfs de vogels houden zich nog stil.

In andere jaren viel het op dat er meer verkeersongelukken gebeurden de week na het vooruit zetten van de klok. Omdat we nu vooral vanuit huis werken, zal 2020 waarschijnlijk een heel ander beeld laten zien.

Het effect van de zon

Klachten over sombere gevoelens vallen mee als de zon volop schijnt en het kwik zomerse waarden bereikt.
Dus niet zoals in 2013 toen het KNMI in de week van 22 tot en met 26 maart meldde dat “… door een snijdende oostenwind de gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15 °C lag.

De weersverwachting voor de komende week is koud bij een gure noordenwind en maartse buien. Jammer genoeg heel anders dan de afgelopen zonovergoten eerste lenteweek 🙁

Sociale jetlag

Het grote voordeel van de zomertijd zijn de lange avonden. Je kan ’s avonds nog lang met licht naar buiten. En daar maken we dankbaar gebruik van. Bij een beetje aangename temperatuur pakken we graag nog een terrasje. En in de tuin staan de barbecues klaar voor gebruik.

Maar al die gezelligheid kent een keerzijde. Volgens onderzoekster Martha Merrow lijdt 80% van de Nederlanders aan een voortdurende sociale jetlag. En dat komt doordat we ons laten leven door de sociale klok. Consequent gaan we voorbij aan onze eigen biologische klok. Voortdurend raakt de regelmaat van ons unieke bioritme ontregeld. De gevolgen daarvan zijn stress, depressie, obesitas en hartaanvallen.

Help je biologische klok

Hoe je je weert tegen de gevolgen van de zomertijd, weet je natuurlijk al lang. Hier toch nog wat tips:

Wat doet de zomertijd dit jaar met jou? Is het voor jou dit jaar anders dan andere jaren?

Energiebesparing, zin of onzin

De oliecrisis van 1973 was aanleiding voor energiebesparende maatregelen. Wat is nieuw. Een van die maatregelen was de invoering van de zomertijd in 1977. Inmiddels blijkt uit allerlei studies dat de besparing beperkt is. Veel mensen zijn voor het afschaffen van het verzetten van de klok.

In 2018 besloot het Europees Parlement tot een onderzoek naar de effecten ervan. Het resultaat is dat de zomertijd in maart 2021 gedeeltelijk wordt afgeschaft. Dat betekent dat niet alle EU landen meer verplicht zijn de zomertijd in te voeren. En Nederland heeft er voor gekozen het nog even te laten zoals het is, dat betekent dat de klok in de nacht van 27 op 28 maart 2021 weer een uur vooruit gaat.

Ook de dieren reageren op die kunstmatige tijdsovergang. De aanpassing aan het nieuwe dag/nacht ritme duurt soms wel twee weken. Koeien geven in die periode minder melk. Kippen leggen minder eieren.

foto: Piro4d via Pixabay

Laat een Reactie achter