Minder werken, zelfde salaris

balans werk privé 4 dagen werken

tijd en aandacht voor de kinderen

Al enkele jaren wordt er mee geëxperimenteerd. Een dag minder werken voor hetzelfde salaris.

Alle testen wijzen op positieve effecten.
Medewerkers zijn gezonder want ervaren minder stress. Ze hebben ruimte om privézaken te regelen buiten werktijd.
Gevolg is dat ze meer ontspannen en gemotiveerd naar het werk gaan. En dat merken werkgevers weer aan de productiviteit. Overal blijkt het flink toe te nemen.

Een overweldigend succes

In IJsland doen ze het.
Voor een Nieuw Zeelands bedrijf is het niet nieuw.
En Spanje wil een landelijke pilot. Drie jaar lang door de overheid gefinancierd.
Ook bij het Nederlandse Luscii is iedereen er blij mee.

Minder werken voor hetzelfde geld, wie wil dat nou niet?

Timothy Ferris gaat in zijn boek Een werkweek van 4 uur nog een flinke stap verder. Al heb ik het vermoeden dat hij het wat gemakkelijk voorstelt met zijn tekst Leid een rijk leven zonder veel te doen. Maar de basisboodschap van het boek stel je leven niet uit, spreekt me wel aan.

Een van zijn belangrijkste adviezen: Kom los van de overbodige rommel verpakt als levensbehoefte waar je nu niet gelukkig van wordt. Ook daar kan ik me nog wel in vinden. Maar of dat met meer comfort onafhankelijk van plaats en tijd te realiseren is zoals hij stelt, betwijfel ik.

Hoe verdwijn ik van kantoor

De titel boven deze alinea is de titel van een hoofdstuk uit het boek van Ferris. Hij doet daarin suggesties om je werkgever te overtuigen van het nut van thuiswerken o.a. dat je aantoonbaar productiever bent! De adviezen die hij hier geeft zijn door de coronacrisis van het afgelopen half jaar overbodig geworden.

Aandacht en tijd

Tijdens de coronacrisis vloeiden werk en privé door het thuiswerken volledig in elkaar over. Het maakte mensen nog meer bewust van de noodzaak een gezonde balans te bewaken. Met de juiste afspraken en regelruimte kan het terugbrengen van de werktijden met behoud van salaris daar een gezonde bijdrage aan leveren.

4 urige werkweek niet op je bucketlist?

Hoewel erg Amerikaans is het boek van Ferris grappig. En je haalt er vast nog tips uit die je aanspreken. Zoals verminder de dagelijkse informatie, want het gaat ten koste van je aandacht. En doe alsof je op reis gaat. Ruim op wat je niet nodig hebt, want dat zorgt alleen maar voor afleiding.

bronnen: AD en Euronews

foto: Mael Balland via Unsplash

Laat een Reactie achter