Flexibiliteit en (on)zekerheid op de arbeidsmarkt

Flexibiliteit en (on)zekerheid op de arbeidsmarkt Gisteren sprak ik haar weer. Jarenlang had ze een functie bij een beursgenoteerd bedrijf. Ze werkte meer dan fulltime.
Thuis liep alles op rolletjes. Al werd ze af en toe wel fijntjes gewezen op haar gebrekkige aandacht voor de puberende kinderen.

Een situatie op het werk met vervelende gevolgen voor een collega, confronteerde haar met haar eigen kwetsbaarheid. De druk werd te hoog en was het risico niet waard.

Ondanks het plezier dat ze nog altijd had in haar werk hield ze het voor gezien. In goed overleg met haar werkgever kon de teammanager zich omscholen tot pedicure.
Inmiddels geniet ze van de tijd die ze heeft voor haar gezin en de persoonlijke aandacht die ze haar klanten kan geven.

Van arbeidsreserve naar mismatch

Dit is een voorbeeld van een carrièreswitch. Voor haar was het een vrije keus. Ze hoefde niet weg, toch kwam haar verzoek ’t bedrijf goed uit.
Heel anders pakt het uit voor mensen die noodgedwongen van baan moeten veranderen. Langere tijd buiten spel staan vergoot het risico op veroudering van kennis. Trekt de arbeidsmarkt aan dan blijkt er sprake van een mismatch. Veel mensen kunnen de aansluiting met het werk niet meer vinden.

De arbeidsmarkt is de achilleshiel van de economie

zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. Ook nu – medio 2018 en zo’n drie jaar na de crisis – zitten nog ruim 350.000 mensen tegen hun zin thuis. Tegelijk kampen bedrijven met tekorten aan werkkrachten. Vooral in de technologie en de IT zijn geschikte mensen met moeite te vinden en is de concurrentie groot.

Regionaal initiatief

In Zuidoost Nederland hebben daarom meer dan 200 bedrijven en kennisinstellingen de handen ineen geslagen. Met elkaar willen ze een buffer vormen. Zo’n buffer moet er voor zorgen dat bij een volgende crisis mensen niet opnieuw massaal hun baan kwijt raken en werkgevers verzekerd zijn van geschikte mensen.

Meebewegen met de arbeidsmarkt

Volgens initiatiefnemer Ton Wilthagen ligt de kern van het plan in doorlopende scholing en ontwikkeling. Een leven lang leren, daarbij rekening houdend met persoonlijke, maatschappelijke en technologische veranderingen. En dat dan niet alleen op landelijk niveau maar juist ook regionaal om snel te anticiperen op ontwikkelingen.

Flexibele inzet van alle partijen

Bedrijven, opleidingsinstituten en overheden moeten nauw samenwerken aan een toegankelijke en goed werkende infrastructuur voor scholing en werk. Werknemers moeten bereid zijn én blijven zich bij- en om- te scholen.

Zekerheid of …

Veranderen van baan of overstappen naar een meer kansrijke sector. Zo goed voorbereid lijkt het toch een koud kunstje.

foto: 123rf

Laat een Reactie achter