Lege plekken, moet nu zo
Omhels je door mijn schermpje heen
Kijk nar buiten en naar binnen
Voel hoe alles plots verdween
Gedicht waar het boek mee begint, het is van de schrijfster zelf
Het is oktober 2020. Op dat moment zit Nederland opgesloten in de tweede lockdown vanwege de coronavirus pandemie. En Jitske Kramer schrijft in 10 dagen haar boek Werk heeft het gebouw verlaten, Anders samenwerken na de corona cultuurshock. Een veelzeggende titel.
Onzekere tijden
Werk heeft het gebouw verlaten is een ge(s)laagd zoekproces naar antwoorden op de vele vragen van dat moment. Het effect dat het plotseling wegvallen van alle zekerheden op de maatschappij heeft, vergelijkt de schrijfster met een cultuurshock. Die associatie is niet zo vreemd als je weet dat ze haar carrière begon als antropoloog. Sinds enkele jaren zet ze de bij andere culturen opgedane kennis en ervaring in bij bedrijven als corporate antropoloog.
Cultuur en samenwerking
De verschillende fases van een cultuurshock komen uitgebreid aan bod. Verder gaat ze in op het effect van de online werkcultuur, zoals de onderlinge samenwerking, het leidinggeven op afstand en het onderhouden van contact met collega’s en de organisatie.
Zo stelt ze voor nieuwe routines als een check in te ontwikkelen. Maar ook benadrukt ze het belang van overgangsrituelen van werk naar privé en afscheidsrituelen, want soms moet afscheid worden genomen van medewerkers of juist nieuwe verwelkomd en dat allemaal op afstand.
Terug naar het oude normaal of verandering?
Hoewel werkritmes zijn verstoord biedt de crisis een uitgelezen kans om te veranderen. De positieve focus van de schrijfster op blijvende veranderingen is prettig. Ook al wensdenken sommigen dat alles weer wordt zoals het was, thuiswerken zal nu niet meer verdwijnen. Ineens blijkt er zo veel meer mogelijk.
Opbouw van het boek
Negen prettig leesbare hoofdstukken vormen een boeiend boek. Het is informatief en zoekend naar houvast, met afwisselend eigen ervaringen en ervaringen van anderen.
Tussen de tekst staan hier en daar QR-codes naar relevante links, met aan het eind van het boek nog een bronvermelding.
Witte bladzijden worden afgewisseld met zwarte waarop in wit geprinte, praktische suggesties of gedichten deels van de schrijfster. Bij alles is de antropoloog in de schrijfster dichtbij, waar mogelijk legt ze een lijntje naar andere culturen. Uit alles blijkt haar persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp. De herkenning van de emoties en twijfels die we allemaal kennen.
Voor wie
Werk heeft het gebouw verlaten is een positieve gids gericht op het vinden van kansen om deze tijd het hoofd te bieden. Je staat al snel stil bij de manier waarop je zelf werkt en het maakt je onbewuste bewust. Het is een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur van een bedrijf of een Afrikaanse stam. Neem voor een indruk van het werk van Jitske Kramer en de thema’s van dit boek een kijkje op haar site.