Werk heeft het gebouw verlaten

boek Jitske Kramer werk heeft gebouw verlaten

Lege plekken, moet nu zo

Omhels je door mijn schermpje heen

Kijk naar buiten en naar binnen

Voel hoe alles plots verdween¹

Het is oktober 2020 als bedrijven antropoloog Jitske Kramer haar boek Werk heeft het gebouw verlaten schrijft.
De titel is veelzeggend, want Nederland zit dan opgesloten in de tweede lockdown.

Het boek beschrijft een ge(s)laagd zoekproces naar antwoorden op vragen en de onzekerheden van deze tijd.

Anders samenwerken na de corona cultuurshock

is de ondertitel van het boek. Een cultuurshock ontstaat door de stress die we ervaren als al het bekende wegvalt. In het boek gaat ze dieper in op de verschillende fases.

De schrijfster richt is verder vooral op het online werken, de organisatie en de samenwerking. Ze heeft een positieve focus op veranderingen die we mee kunnen nemen naar de toekomst. De tijd na corona als het allemaal voorbij is.
We gaan dan niet terug naar het oude normaal, maar naar een nieuw vervolg. Ook dan moeten we wennen aan de veranderingen en een nieuwe routine vinden. Ook dat geeft een cultuurshock.

Crisis en verandering

Hoewel werkritmes zijn verstoord biedt de crisis een uitgelezen kans om te veranderen. Kijk maar naar het thuiswerken. Ineens is er mogelijk dan gedacht. Dat zal niet snel meer verdwijnen. Ook al wensdenken mensen/managers oude tijd misschien dat alles weer wordt zoals het was.

Geen beloftes

Bij het lezen van dit boek sta je als vanzelf stil bij de manier waarop jij werkt. Het ziet kans je van het onbewuste bewust te maken. Of je nu wel of geen leiding geeft.

Ze belooft geen oplossingsrichtingen toch staat het vol praktische tips en verrassende ideeën. De onderwerpen gaan over de online werkcultuur. Met aandacht voor flexibel werken en de onderlinge samenwerking, het leidinggeven, maar ook nieuwe routines en rituelen rondom afscheid nemen en verwelkomen van medewerkers. Uit alles blijkt de persoonlijke betrokkenheid van de schrijfster bij het onderwerp. De herkenning van de emoties en twijfels die we allemaal kennen.

Om efficiënt online samen te werken zijn afspraken over omgangsregels en persoonlijke vrijheid noodzakelijk. Ze geeft verschillende voorbeelden voor het toepassen digitale etiquette. Ze is er duidelijk over, naast het puntsgewijs afhandelen van agenda is het nodig tijd en ruimte te maken voor het delen van ervaringen, de zogenoemde kampvuurgesprekken. Een andere tool als de check-in check-uit herken ik uit haar eerdere boeken. Mooi hoe ze de verbindende instrumenten naar een online toepassing weet te vertalen.

Opbouw van het boek

Negen prettig leesbare hoofdstukken vormen een boeiend boek. Informatief, maar ook houvast zoekend. Eigen ervaringen worden afgewisseld met ervaringen uit het veld. Afkomstig van mensen die input hebben gegeven.
Naast de bronvermelding aan het eind van het boek, staan tussen de tekst QR-codes naar relevante links.
Witte bladzijden worden afgewisseld met zwarte waarop in wit geprinte, praktische suggesties of gedichten. Naast eigen gedichten zijn ook enkele gedichten van anderen opgenomen.

Bij alles is de antropoloog in de schrijfster dichtbij, waar mogelijk legt ze een lijntje naar andere culturen.

Voor wie

Werk heeft het gebouw verlaten is een positieve gids gericht op het vinden van kansen en ideeën om deze tijd het hoofd te bieden. Een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur. Of het nu de bedrijfscultuur is of een Afrikaanse stam.

¹De eerste regels van gedicht van Jitske Kramer waar het boek mee begint.

Laat een Reactie achter