Werk heeft het gebouw verlaten

boek Jitske Kramer werk heeft gebouw verlaten

Lege plekken, moet nu zo

Omhels je door mijn schermpje heen

Kijk naar buiten en naar binnen

Voel hoe alles plots verdween¹

Het is oktober 2020 als Jitske Kramer haar boek Werk heeft het gebouw verlaten in 10 dagen schrijft. De titel is veelzeggend. Op dat moment zit Nederland opgesloten in de tweede lockdown.

Onzekere tijden

Het boek beschrijft een ge(s)laagd zoekproces naar antwoorden op de vragen van deze onzekere tijd. Kramer spreekt zelfs van een cultuurshock. De stress die we ervaren door het wegvallen van alles dat bekend is. Als je weet dat ze haar carrière begon als antropoloog, is het niet zo vreemd dat de schrijfster de associatie bij cultuur legt. Sinds enkele jaren richt ze zich met haar kennis ervaring op samenwerking in het bedrijfsleven.

Cultuur en samenwerking

In het boek gaat ze in op de verschillende fases van een cultuurshock. Verder komt de online werkcultuur uitgebreid aan bod. Andere onderwerpen zijn de onderlinge samenwerking, het onderhouden van contact en de organisatie rondom werken op afstand aan bod.

Er is aandacht voor het digitaal leidinggeven en het ontwikkelen van nieuwe routines zoals een check in. Maar ook voor overgangsrituelen van werk naar privé en afscheidsrituelen is ruimte gemaakt. Want soms moet afscheid worden genomen van medewerkers of juist nieuwe verwelkomd en dat allemaal op afstand.

Om efficiënt online samen te werken zijn afspraken over omgangsregels en persoonlijke vrijheid noodzakelijk. Ze geeft verschillende voorbeelden voor het toepassen digitale etiquette. Naast het puntsgewijs afhandelen van de agenda is het nodig tijd en ruimte te maken voor het delen van ervaringen, de zogenoemde kampvuurgesprekken. Een andere tool als de check-in check-uit herken ik uit haar eerdere boeken. Mooi hoe ze de verbindende instrumenten naar een online toepassing weet te vertalen.

Terug naar het oude normaal of verandering?

Hoewel werkritmes zijn verstoord biedt de crisis een uitgelezen kans om te veranderen. De positieve focus van de schrijfster op mogelijk blijvende veranderingen is prettig. En ook al wensdenken sommigen dat alles weer wordt zoals het was, het thuiswerken zal niet meer verdwijnen. Ineens blijkt zoveel meer mogelijk.

Opbouw van het boek

Negen prettig leesbare hoofdstukken vormen een boeiend boek. Informatief, maar ook houvast zoekend. Eigen ervaringen worden afgewisseld met ervaringen van mensen die input hebben gegeven.
Naast de bronvermelding aan het eind van het boek, staan tussen de tekst QR-codes naar relevante links.
Witte bladzijden worden afgewisseld met zwarte waarop in wit geprinte, praktische suggesties of gedichten deels van de schrijfster zelf. 

Bij alles is de antropoloog in de schrijfster dichtbij, waar mogelijk legt ze een lijntje naar andere culturen. Uit alles blijkt haar persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp. De herkenning van de emoties en twijfels die we allemaal kennen.

Voor wie

Werk heeft het gebouw verlaten is een positieve gids gericht op het vinden van kansen om deze tijd het hoofd te bieden. Je staat al snel stil bij de manier waarop je zelf werkt en het maakt je onbewuste bewust. Het is een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur van een bedrijf of een Afrikaanse stam.

¹Met deze regels van Kramer’s gedicht begint het boek.

Laat een Reactie achter