Hostage at the table

Hostage at the tableMet Hostage at the table heeft George Kohlrieser een prachtig boek geschreven over leiderschap bij conflicten. Als onderhandelaar was hij vaak betrokken bij gijzelingszaken.

De situaties die hij beschrijft geven inzicht in de keuzes die mensen maken en wat de invloed van vroegere ervaring op die keuzes is. De aangrijpende, soms zelfs spannende gebeurtenissen ondersteunen zijn theorie dat conflicten positief te beïnvloeden zijn.

Vechten of vluchten

Conflicten zijn er altijd ook op het werk. Kohlrieser stelt dat als de leidinggevende de juiste rol oppakt, iedereen beter wordt van een conflict ook de organisatie. Vanuit ons primitieve reptielenbrein  kiezen we bij voorkeur voor het vermijden van conflicten. Lang slepende, onbeheersbaar geworden kwesties zijn dan het gevolg.

Positieve invloed op een conflict

Er zijn drie elementen:

  1. Verbinding – de verbinding met anderen is een eerste levensbehoefte als eten en drinken. Verbinding is ook bruggen bouwen, contact met de ander zoeken en zijn waarheid willen begrijpen.
  2. Dialoog – de voorwaarde om met elkaar in gesprek te blijven. Praten, praten, praten vooral over wat iedereen nodig heeft, voelt, denkt en wil. Vergeet hierbij ook jezelf niet.
  3. Onderhandeling – gezamenlijk een negatief proces om buigen tot een positief proces. De instrumenten daarvoor zijn beïnvloeden en overtuigen.
Je hoeft niet van iemand te houden om je te verbinden aan een gezamenlijk doel.

Ken je zelf

Succes of falen is bepaald door de gedachten, meningen en vertalingen van gebeurtenissen in ons leven. Die ervaringen hebben we diep in onszelf opgeslagen. Op basis van die ervaringen kunnen we onszelf met de self-fulfilling prophecy succes of falen aanpraten. Begrijpen hoe dat bij jou werkt en het managen van je emoties, zijn noodzakelijk om jezelf niet in gijzeling te houden.

Voor wie

Een indrukwekkend boek dat de moeite van het lezen waard is. Het inspireert tot het zelf doen van de beschreven vaardigheden en technieken. Elk hoofdstuk sluit af met een samenvatting en een opsomming van de belangrijkste punten. Het eerste deel gaat vooral over je zelf in gijzeling houden en het belang van verbinding. Na het hoofdstuk over het omgaan met conflicten volgen nog de effectieve dialoog, onderhandelen en meester zijn over je emoties.

Laat een Reactie achter