Kaizen Elke dag wat meer magie in je leven

boek Kaizen Elke dag wat meer magie in je levenHoe je je leven in alle facetten meer waarde geeft, lees je in Kaizen. Een bijzonder leuk en informatief boek van de Hongaarse schrijfster Anna Sólyom.

Voortdurende verbetering

Kaizen is een uit Japan afkomstige filosofie van verbeteren. Elke dag wat efficiënter met minder verspilling van kracht en energie.

Elke dag wat meer magie in je leven

In de inleiding stelt de schrijfster voor om dagelijks wat kaizen toe te voegen aan je doelen. 
Een van haar tips waar je direct mee kunt starten: Begin elke dag met het opschrijven wat je vandaag kunt doen om je leven (nog) meer de moeite waard te maken.

De routine van rituelen

Het aardige is dat ze stilstaat bij alledaagse rituelen. Al die gewone handelingen die we vrijwel op de automatische piloot afhandelen. Van opstaan, douchen en aankleden tot je voorbereiden op nacht. Maar ook over alles wat je tegenkomt en hoe je daar mee omgaat. Denk aan verbinding maken met anderen en het omgaan met prioriteiten.

Kleine stapjes

Eerst draait het erom dat je je bewust wordt hoe je leeft. Vervolgens kijk je wat je zelf kan doen om dat prettiger, gezonder en makkelijker te maken. Om daarna met kleine stapjes verbeteringen door te voeren want dat vergroot de kans dat je slaagt.

Opbouw van het boek

Het boekje -slechts 18 cm hoog en 13 cm breed, maar wel 220 pagina’s dik- beschrijft 34 rituelen. Naast de dagelijkse komen ook rituelen rond feestdagen en speciale gelegenheden aan bod.

De hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk. Elk ritueel begint met een kort citaat. Zoals bij hoofdstuk 5, Ontbijten of niet? van Robert A. Heinlein:

Al wachtten we op de ondergang van de wereld, dan nog zouden we eerst goed moeten ontbijten. 

En hoofdstuk 20, Verjaag je stress in vijf minuten, begint met een citaat van Dean Smith:

Als je elke situatie benadert als een kwestie van leven of dood, zul je vele malen sterven.

Dan volgt een inleiding en paragrafen met interessante informatie. In elk hoofdstuk staat een apart kader met een toepasselijk antistressritueel en het sluit of met praktische adviezen.

Het boek wordt gepresenteerd als een korte cursus. Ik zie het meer als een handig naslagwerk voor momenten dat het even niet lekker gaat. Dan is de tijd rijp om je even bewust te worden van die gewone dagelijkse dingen.

Voor wie

Het boek Kaizen Elke dag wat meer magie in je leven van Anna Sólyom geeft op toegankelijke wijze inzicht en advies over persoonlijke ontwikkeling. Een aanrader voor iedereen die daarin geïnteresseerd is en daar zelf aan wil werken.

Laat een Reactie achter