Grip Het geheim van slim werken

GRIP Het geheim van slim werkenHet is best gek dat we nooit écht hebben leren werken terwijl werk zo’n ¹belangrijke activiteit in ons leven is.

Zo begint het boek Grip van Rick Pastoor. Hij heeft gelijk er wordt gewoon van je wordt verwacht dat je je persoonlijke productiviteit organiseert. Dat je weet hoe je prioriteiten stelt, je agenda beheert en overzicht houdt.

Is Grip dan het zoveelste boek over efficiënt werken? Ja! Maar het is ook weer anders. Meer Nederlands

Het geheim van slim werken

Overzicht begint met het slim inzetten van je agenda, je takenlijst en je email volgens Pastoor. Hoe je dat doet beschrijft hij praktisch en toegankelijk in het eerste deel. In het tweede deel onderzoek je wat voor jou belangrijk is. Wat je wilt, wat je kan en hoe je je doel denkt te bereiken. Het derde deel roept op om groter en  strategisch te denken. Het doel van de schrijver is dat jij als de lezer meer uit je leven haalt.

Je agenda is de ruggengraat

Een strategische gevulde agenda is de basis voor grip op de uren van je (werk)week. Het geeft structuur en rust. Maar dat vraagt wel de nodige voorbereiding en dus tijd. Het is zoeken naar een balans tussen doe- en denktaken.

Niet alles in Grip is nieuw. Ook Pastoor bouwt voort op inspirerende voorgangers. Zo gebruikt hij het Eisenhower model om urgente en belangrijke zaken te onderscheiden van de minder belangrijke. En vind je Covey terug bij het prioriteit geven aan zaken die belangrijk zijn.

Reflectiemomenten

Check je vooruitgang door terug te kijken. Pastoor bouwt regelmatig reflectiemomenten in over de achterliggende periode als vangnet. Zo is er de wekelijkse review die je dwingt de rust te nemen om na te denken. Maar ook adviseert hij om regelmatig anderen in te schakelen om mee te sparren. Zoals een partner in crime om elkaar scherp te houden.

Nog méér te doen?

Grip is een boek voor de lange termijn. Ben je nu druk? En loopt je hoofd over? Maak dan direct ruimte in je hoofd door alles op te schrijven wat nog gedaan moet worden. Denk met alles niet alleen aan je werk, ook aan het brood en de melk.

Bewaar niets meer in je hoofd.

Zo’n lijst is meteen een mooie start voor je takenlijst die je agenda een op een volgt. Pastoor weet alles over het bouwen van een slimme takenlijst

Voor wie is Grip?

Grip is geschreven voor de drukbezette werkende mens. Helaas ook met dit boek heb je niet de gouden graal in handen. Je moet zelf aan de slag. Niet alleen met je agenda ook met jezelf, want hier of daar moet je je gedrag wat aanpassen wil je kunnen genieten van het beloofde resultaat. Is een heel boek ineens toch wat veel? Pik er dan uit wat je aanspreekt en wat voor jou werkt.

Toen ik dit boek in april kreeg, hield Covid19 ons vol in zijn greep. Mensen in de zorg maakten overuren en de rest van de wereld stond in afwachting stil. Het leek me weinig zinvol om in die periode een boek over slim werken te bespreken. Dat was een vergissing. Want juist toen iedereen moest thuiswerken was de behoefte aan grip op werk en leven groot.

¹Je werkt zo’n 80.000 uur van je leven

Laat een Reactie achter