Dankboek – Dagboek voor een tevredener leven

dankboek - dagboekErnst-Jan Pfauth, medeoprichter van de Correspondent kwam op het idee voor dit Dankboek – Dagboek voor een tevredener leven. Het is een persoonlijk dagboek. Niet van hem, maar van de lezer.

Een boek om bewust stil te staan. Stil te staan bij wat er is en daar tevreden mee zijn. Misschien zelfs wel gelukkiger.

Een productiviteitsmachine

Zo beschrijft hij zichzelf in de tijd dat alles draaide om werk. Leven in dienst van efficiëntie, productiviteit en presteren. Het moest altijd meer en beter. Net als veel anderen verwaarloosde de schrijver zichzelf, zijn gezin en zijn vrienden.

Weg uit de prestatiemaatschappij

Met dit boek wil Pfauth je helpen te ontsnappen aan die rat race. Niet door het bijltje er bij neer te gooien, wel om bewust op de rem te trappen.

Hij geeft daarvoor vier strategieën, waarvan wetenschappelijke artikelen de basis vormen. Het zijn strategieën die helpen je te concentreren op wat er in dagelijks leven werkelijk toe doet. Niet wereldschokkend, wel effectief om dat woord nog maar eens te gebruiken. Niet om nog meer te doen. Maar juist om ruimte en rust te creëren om voldoening te ervaren.

Verder adviseert hij om een dagelijks schrijfritueel te ontwikkelen. Jezelf aan te wennen elke dag enkele minuten stil te staan bij wat goed, plezierig of fijn was. En op te schrijven dat je daar dankbaar voor bent.

Opbouw van het Dankboek

In het eerste deel -56 zacht mintgroen getinte bladzijden- beschrijft Ernst-Jan Pfauth hoe dit boek je kan helpen. Op een vlotte toegankelijke manier roept hij op tot een daad van verzet. Hij citeert graag uit werk van schrijvers, filosofen, psychologen en anderen. De vier strategieën werkt hij uit met tips hoe ze toe te passen. En hij sluit af met een handleiding hoe daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Daarna is het boek aan jou. En krijg je de ruimte om een halfjaar lang elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
Een enkel treffend citaat is hier en daar tussen deze bladzijden opgenomen. Zoals van Cal Newport When you work, work hard. When you’re done, be done. En een tip van filosoof Marli Huijer Plaats een paar ankerpunten in je week die het leven voor jou waardevol maken.

Het boek sluit af met een korte samenvatting van de tips om snel op te frissen. Daarna geeft de schrijver nog leestips en een korte toelichting op de door hem genoemde werken.

Voor wie

Het Dankboek is een fijne ondersteuning voor wie zich wil laten inspireren tot een meer voldaan, tevreden leven. Dat schrijven gezond is en gelukkiger maakt is niet nieuw, met dit Dankboek onderstreept Ernst-Jan Pfauth dat nog eens extra.

1 Reactie

Laat een Reactie achter