Verborgen agenda’s

Verborgen agenda's Waarom mensen niet doen wat ze zeggen en niet zeggen wat ze doen.Waarom mensen niet doen wat ze zeggen en niet zeggen wat ze doen. Iedereen heeft een verborgen agenda schrijft Jeffrey Wijnberg. Iedereen, van gewiekste zakenman tot je naaste familielid, doet zich anders voor dan hij echt is. Die staat hè?

Angst en macht

Achter het zichtbare gedrag gaat altijd eigenbelang schuil. Het doet zich voor in de vorm van angst en macht. Bewust en onbewust.

Ik ben helemaal niet bang

Angst speelt vaak onbewust een rol.  Iemand is bang voor afwijzing of conflicten, zegt ja als hij nee bedoelt. Ruzie maken met jezelf is makkelijker dan met een ander. Of er is sprake van een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, angst voor verantwoordelijkheid. Met allerlei vermijdingstechnieken verstoppen we onze angst achter een masker. Vaak ingesleten gedragspatronen die een gewoonte zijn geworden.

Macht

Volgens Wijnberg is macht een onontkoombaar psychisch verschijnsel. Het speelt altijd en overal tussen mensen.  Privé en op het werk. Kinderen zijn er zelfs superieur in waar het gaat om het opzoeken van grenzen. En zo manipuleren we wat af met zijn allen. Is het niet om de sfeer goed te houden dan toch om onze positie veilig te stellen. Trouwens belangrijke manipulatietechnieken om iets gedaan te krijgen zijn vriendelijkheid en het tonen van begrip.

Verborgen agenda’s

Het is een van de vele boeken van Jeffrey Wijnberg over ‘normaal’ menselijk gedrag. In zijn praktijk als provocatief psycholoog gaat het om het “echte” antwoord op de vraag Wat wil je bereiken, veranderen, oplossen en waarom? In dit boek put hij uit die ervaring. Veel teksten worden helder ondersteund met citaten uit gesprekken die hij met cliënten voerde over hun diepste motieven. Sigmund tekeningen van Peter de Wit versterken het provocatieve karakter van Wijnberg’s aanpak.

Voor wie

Wijnberg schreef het om jou als lezer je eigen verborgen agenda’s te laten kennen en om de bedoelingen van de mensen om je heen wat beter in te schatten. Wil jij meer begrijpen van menselijk gedrag? Dan kan ik je het lezen van dit boek van harte aanbevelen. Wijnberg houdt je een scherpe spiegel voor. Maar het blijft lastig de ware motieven te ontrafelen.

Laat een Reactie achter