Hostage at the table

Hostage at the table

Met Hostage at the table heeft George Kohlrieser een prachtig boek geschreven over leiderschap bij conflicten. Als onderhandelaar was hij vaak betrokken bij gijzelingszaken.

De situaties die hij beschrijft geven inzicht in de keuzes die mensen maken en wat de invloed van vroegere ervaring op die keuzes is. De aangrijpende, soms zelfs spannende gebeurtenissen ondersteunen zijn theorie dat conflicten positief te beïnvloeden zijn.

Vechten of vluchten

Conflicten zijn er altijd ook op het werk. Kohlrieser stelt dat als de leidinggevende de juiste rol oppakt, iedereen beter wordt van een conflict ook de organisatie. Vanuit ons primitieve reptielenbrein  kiezen we bij voorkeur voor het vermijden van conflicten. Lang slepende, onbeheersbaar geworden kwesties zijn dan het gevolg.

Positieve invloed op een conflict

Er zijn drie elementen:

  1. Verbinding – de verbinding met anderen is een eerste levensbehoefte als eten en drinken. Verbinding is ook bruggen bouwen, contact met de ander zoeken en zijn waarheid willen begrijpen.
  2. Dialoog – de voorwaarde om met elkaar in gesprek te blijven. Praten, praten, praten vooral over wat iedereen nodig heeft, voelt, denkt en wil. Vergeet hierbij ook jezelf niet.
  3. Onderhandeling – gezamenlijk een negatief proces om buigen tot een positief proces. De instrumenten daarvoor zijn beïnvloeden en overtuigen.
Je hoeft niet van iemand te houden om je te verbinden aan een gezamenlijk doel.

Ken je zelf

Succes of falen is bepaald door de gedachten, meningen en vertalingen van gebeurtenissen in ons leven. Die ervaringen hebben we diep in onszelf opgeslagen. Op basis van die ervaringen kunnen we onszelf met de self-fulfilling prophecy succes of falen aanpraten. Begrijpen hoe dat bij jou werkt en het managen van je emoties, zijn noodzakelijk om jezelf niet in gijzeling te houden.

Wie is de gegijzelde?

Het losse kaft geeft een heldere samenvatting van het boek:

  • Leg de vis op tafel om het conflict op te lossen
  • Leer je te verbinden, zelf met je vijand
  • Denk nooit als een gegijzelde
  • Gebruik de kracht van dialoog en onderhandeling
  • Werk aan wederkerigheid om samenwerking op te bouwen
  • Zorg voor een veilige basis voor verrtrouwen
  • Begrijp dat de persoon nooit het probleem is
  • Visualiseer het succes

De negen hoofdstukken sluiten af met een samenvatting en een opsomming van de belangrijkste punten.

Het eerste deel gaat vooral over hoe we onszelf in gijzeling houden en het belang van het zoeken naar verbinding. Na het hoofdstuk over het omgaan met conflicten volgen nog hoofdstukken over de effectieve dialoog; de kracht van onderhandelen en emoties de baas blijven.

Voor wie

Hostage at the table is een indrukwekkend boek dat de moeite van het lezen waard is. Het inspireert tot toepassen van de beschreven vaardigheden en technieken.

Laat een Reactie achter