De TAO van Coaching

De TAO van Coaching Is dit alles? Die vraag kwam bij me op na het lezen van De Tao van Coaching. Het boekje -A5 formaat, met alles erop en eraan op  126 pagina’s- informeert over zelfmanagement.
Het staat vol praktische adviezen over hoe je je persoonlijke effectiviteit verhoogt en anderen inspireert.

De TAO van Coaching

De titel is verwarrend.
Tao verwijst naar de Chinese filosofie. Volgens Wikipedia is Tao een begrip dat alles omvat. Zowel bron en begin als de weg naar groots en eindeloos. Daarmee suggereert het dat ’t je alles over coaching vertelt. Dat is niet het geval.
Tao creëert ook orde in de chaos
En wellicht is het dat wat De TAO van Coaching tot een waardevol boek maakt. Zeker als je meer coachend wilt leidinggeven.

Het verhaal van een jonge manager

De schrijver, Max Landsberg, volgt in het boek de ontwikkeling van een manager in zijn nieuwe functie. Elk hoofdstuk begint met een situatieschets, het probleem waar de manager op dat moment voor staat. Gevolgd door een passende aanpak om verder te komen. Om zelf effectiever te functioneren maakt hij dankbaar gebruik van leermeesters binnen het bedrijf. De ene keer is dat zijn leidinggevende, de andere keer een collega.

Van probleem naar oplossing

Alle situaties zijn herkenbaar. Van onzekerheid over hoe je feedback geeft; weerstand overwint en hoe je hulp vraagt. Maar ook over het verschil tussen zeggen wat iemand moet doen of vragen stellen. En over niet in control zijn, delegeren, motiveren en de omgang met verschillende mensen.
Je maakt snel kennis met bekende theorieën, gesprekstechnieken en motivatieprocessen die je direct zelf kunt toepassen in de praktijk.

Voor wie

The Tao of Coaching 

Wat het niet is:

Geen handboek voor coaches.

Daarvoor gaat het over de grenzen van de rol die een professionele coach heeft.

Wat het wel is:

Een gereedschapskist voor iedereen.

Met daarin die vaardigheden die ons allemaal dagelijks van pas komen. Om met samen te leven, samen te spelen en samen te werken.

Overal komt de mix aan informatie over gesprekstechnieken, motivatie- en leiderschapsprocessen van pas. Kortom een groeiboek zowel voor jezelf als je omgeving.

Is dit dan alles?

Echt niet, maar wel een end in de goeie richting.

De kern van coachen is vragen stellen

Mijn vraag aan jou is of je meer wilt lezen over feedback vragen, geven en ontvangen en structuur geven aan een gesprek met het GROW model of toch liever direct een afspraak met mij maakt?

Laat een Reactie achter