9 manieren om tijd te besparen én meer te doen

timemanagement: 9 manieren om tijd te besparen én meer te doenDe oplossing om tijd te besparen en toch productiever te zijn, is efficiënter werken. Makkelijk gezegd, ja. Toch durf ik te beweren dat je je leven wat makkelijker maakt met een van deze 9 manieren.

Een paar minuten per dag

De meeste suggesties kosten weinig tijd.

  • Pik er uit wat je aanspreekt,
  • maak het je eigen
  • en doe er je voordeel mee.

Routine

Begin en eindig de dag met een vaste routine. Het voordeel van een ochtendplanning is dat het je tijd oplevert. Vaste rituelen aan het eind van de dag helpen je ontspannen waardoor je beter tot je rust komt. Een podcast luisteren; je ervaringen van de dag opschrijven; wat yoga oefeningen; een boek lezen; een kop kamillethee drinken; een warme douche nemen en de kleren voor de volgende dag klaarleggen. Voorbeelden genoeg.

Agenda

Maak in je agenda een basisstructuur waar je al je terugkerende activiteiten in opneemt.

Pauzes

  1. Pauzeer op tijd en neem je lunchpauzes. Hoe contraproductief het ook lijkt. Mentaal uitklokken geeft je brein gelegenheid op te laden. Door even – al is het maar een paar minuten – iets anders te doen, denk je daarna weer helder. Dat dit zo werkt heb ik al meer dan eens ervaren. HR professor John P. Trougakos, van de universiteit in Toronto, schreef er boeken over.
  2. Zet je daarom ook nooit zonder meer aan een volgende taak, maar pauzeer.
  3. Doe geen twee dingen tegelijk. Afmaken, pauzeren en dan met iets nieuws beginnen werkt beter.

Begrens jezelf

Deel taken op in onderdelen. Bepaal per onderdeel hoeveel tijd je er voor nodig denkt te hebben. Gebruik de timer op je telefoon of een melding van je agenda om je te herinneren aan het verlopen van de tijd. Het klinkt wat overdreven, maar door je zo te begrenzen werk je effectiever.

Opgeruimd

Het opruimen van je werkplek geeft ruimte, ook in je hoofd. Dus waarom niet even de tijd nemen voor wat ruimte en overzicht. Mooi klusje tijdens je korte pauze.

Bioritme

Weet jij wanneer je op je best bent? Met andere woorden wat zijn jouw productiefste uren? Plan op die momenten de lastige klussen. De dipmomenten bieden ruimte voor losse eindjes. Activiteiten als mailtjes beantwoorden bijvoorbeeld, zet er de timer op en daag jezelf uit het binnen 30 minuten af te ronden.

VUCA wereld

De wereld om ons heen verandert snel, is onzeker, complex en dynamisch. Het is soms zo hectisch dat je vergeet wat je eigenlijk zelf voelt, denkt en wil. Sta je daar bij stil dan ontdek je misschien wel wat je echt belangrijk vindt.

foto: 123rf

Laat een Reactie achter