Mindfulness is net timemanagement

Een bankje in het bos leent zich uitstekend voor mindfulnessMindfulness, je weet dat het goed voor je is. Je wilt het ook wel doen, maar het lukt steeds niet. Je bent veel te gestrest. Denkt aan van alles en nog wat.

Je bent niet de enige. Maar liefst 47% van onze tijd denken we aan zaken waar we op dat moment niet mee bezig zijn. En staat onze automatische piloot aan het roer.

Bedenk dan dat mindfulness net zo iets is als timemanagement. Het is iets dat je bewust doet om meer gefocust te blijven op wat “moet”.

Dagelijkse routine

Maak tijd voor mindfulness. Het is een kwestie van opnemen in je dagritme. Maak er een routine van zoals eten en tandenpoetsen.

Tien minuten per dag

Doe het direct na het opstaan of midden op de dag. Ik deed het ook wel ’s avonds. Dat was niet zo’n succes, omdat ik vaak halverwege in slaap viel. Lekker zeg je misschien, maar niet helemaal mijn bedoeling.

En de hele dag door

  • Zet tijdens het werk je timer – net als bij de timemanagementtechniek met de tomaat – op een uur. Onderbreek je werk voor een minuut mindfulness. Dat doe je door even je aandacht te richten op je ademhaling. Rustig in door je neus en heel langzaam uit door de mond.

Zo voorkom je dat je in de automatische piloot schiet en in de werkverslavingsmodus blijft hangen en kunt wachten op de bekende spanning in nek, hoofd en schouders.

  • Ben je onderweg naar een afspraak neem twee minuten de tijd voor mindfulness. Check even hoe je je voelt en adem een paar keer goed door. Het kan tijdens het lopen en het autorijden dus je verliest geen kostbare tijd.

Het helpt je helder te denken.

  • Sta regelmatig even stil bij wat je doet en denkt. Of je dat nou doet op een bankje in het bos, of tijdens de afwas. Af en toe wat reflecteren kan verhelderend werken en voorkomt dat je jezelf voorbij loopt.

Mindfulness gaat om de ervaring, niet om het oordeel goed of fout. 

Ademhaling

Een handig hulpmiddel om je op de ademhaling te concentreren is tellen van 1 tot 10. Eén bij het inademen, twee bij het uitademen en zo door tot 10. Daarna begin je weer bij 1. Ook als je merkt dat je gedachten afdwalen, zit je bijvoorbeeld al bij 14, dan begin je weer bij 1.

Deze tip heb ik van Headspace, een app voor mindfulness en meditatie. De app is gratis te downloaden en je kunt 10 mindfulness sessies van 10 minuten uitproberen.

Aandacht en focus

Het is niet zo dat mindfulness je gedachten stopt. Wel maakt het je meer bewust van je gedachten. Doe je mindfulness oefeningen en dwalen je gedachten af, keer dan rustig terug naar je ademhaling. En heb een beetje geduld met jezelf.

Laat een Reactie achter