Uitstellen is ook timemanagement

Uitstellen is timemanagementMorgen begin ik meteen, zingt Huub van der Lubbe. Hij klinkt als een echte uitsteller.

Of het nu gaat om stoppen met roken, dat lastige mailtje of je cv bijwerken. We willen het wel, maar niet nu. Soms is dat geen probleem, dan heeft ’t zich vanzelf opgelost. Daar kom je dan te laat achter. Pas na de allerlei frustraties en ruzies. Weliswaar was je timemanagement effectief, maar niet efficiënt.

Meer tijd = minder actie

Of je nu een dichtgemetselde agenda hebt. Of volledig vrij bent. Tijd heb je nooit genoeg. Dat is de Wet van Parkinson. “De vraag naar tijd past zich altijd aan bij de maximale beschikbaarheid.”  Anders gezegd hoe meer tijd je hebt, hoe meer je uitstelt.

Morgen begin ik meteen …

Oude patronen doorbreken

Ben jij een echte uitsteller? Als je dat van jezelf accepteert, is er niks aan de hand. Wil je het anders, dan heb je werk te doen. Het vraagt om duidelijke keuzes én verandering van je vaste patronen. En juist dat veranderen is zo verdomde lastig.

Een kwestie van timemanagement

Ben jij nog niet zo ver? Kijk dan eerst nog even bij in actie tegen uitstelgedrag. Daar vind je een oefening om je doel te visualiseren, een eerste stap.

Gun je zelf dan ook nog wat tijd voor een beetje timemanagement. Want als je je doel duidelijk hebt en je wilt je vaste patronen doorbreken, dan vraagt dat tijd.

Dertig dagen

Oefening is nodig om je nieuw gedrag eigen te maken. De discipline van de oefening en dat volhouden helpt. Als je elke dag bewust die kleine verandering in je gewone doen en laten opneemt, dan heb je na dertig dagen een nieuwe gewoonte aangeleerd.

Niet morgen maar NU

Nu niet langer uitstellen, dralen of nadenken, aan de slag.

En laat je je eens verleiden, betrap je jezelf op uitstelgedrag. Neem het je zelf niet al te kwalijk.

2 Reacties

Laat een Reactie achter