De pijn van afleiding

Thuiswerken en afleiding sociale mediaEen nieuwe dag. Je hebt goeie zin en gaat er lekker voor zitten. Er is veel te doen, dus snel aan de slag.

De verleidingen van afleiding

Eerst maar even snel de mail lezen en beantwoorden, dan is dat weg. Maar zo werkt het meestal niet. Voor het accepteren van een afspraak moet je eerst in je agenda kijken en voor een passend antwoord moet je iets uitzoeken. Doe je dat direct of stel je het uit. ‘Even’ iets opzoeken op internet kost altijd meer tijd dan gedacht. Je bent snel een uur verder. Zeker als je ook nog even kijkt wat er in je timeline op Twitter gebeurt.

De telefoon, koffie, internet, de scheurkalender op je bureau, het praatje met de collega, allemaal verleidingen die afleiden.

De tijd vliegt!

Weer een dag voorbij. Je bent druk geweest. Je wilde bergen verzetten, maar bent nergens aan toegekomen. Je bent niet tevreden maar wel moe.

Het probleem

Elke storing of het nu een geluid, beweging, gedachte of gevoel is, leidt af. Je aandacht is verdeeld. Voordeel van die manier van werken is je flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het nadeel is dat je ongestructureerd en weinig efficiënt te werk gaat. De video laat je een wel heel extreem voorbeeld zien.

8 Tips voor meer concentratie

  1. Bouw structuur in door planmatig te werken.
  2. Maak dagelijks een korte ‘todo’ lijst.
  3. Ieder mens heeft een eigen bioritme. Maak daar slim gebruik van in je planning. Plan leeswerk niet op het moment dat jij bruist van energie.
  4. Sorteer je werkzaamheden in wat prioriteit heeft en wat minder urgent is.
  5. Doe één ding tegelijk!
  6. Werk met een timer en las korte pauzes in; een gezonde verdeling is 25 minuten werken, 5 minuten pauze.
  7. Schakel zo veel mogelijk prikkels uit. Denk hierbij aan de signalering van je email. Ook een opgeruimd bureau helpt.
  8. Voor een meer rigoureuze aanpak is er het trainingsboek van David Allen Getting things done.
Ken je dat gevoel, dat de tijd vliegt? Wat doe jij  als je niet toekomt aan wat je van plan was?

foto: Charlz Gutiérrez De Piñeres via Unsplash

Laat een Reactie achter