6 vragen om jezelf elke dag te verbeteren

2 minuten per dag om jezelf te verbeterenWil je ergens beter in worden? Dan kan dat al met 2 minuten per dag! Coach en schrijver Marshall Goldsmith weet hoe.

Dit is zijn advies:

Stel jezelf dagelijks 6 vragen

Wil je niet alleen over veranderen praten maar het ook echt doen? Dan is het de moeite waard zijn advies een week of wat te volgen.

Actief en kritisch

Bedenk een aantal actieve, kritische vragen voor jezelf. Vragen waar jij zelf invloed op hebt. Dus veranderingen waar je iets aan wilt én kunt doen. Schrijf ze op en stel ze jezelf. Elke dag.

Het antwoord draait niet om het resultaat van de door jou gewenste verandering. Maar in hoeverre je die dag verantwoordelijkheid hebt genomen om dat doel te bereiken. Dus vraag aan jezelf wat je ondanks alle afleidingen zelf gedaan hebt om te doen wat je wilde doen.

Voor jou belangrijke vragen

Een voorbeeldvraag uit zijn eigen leven is: Hoe vaak heb ik de afgelopen dag mijn gelijk niet aan anderen opgedrongen? Andere voorbeelden zijn Ben ik naar fitness geweest? Heb ik minder geklaagd en gezeurd? Heb ik mijn LinkedIn profiel geactualiseerd? Heb ik iets aardigs voor anderen gedaan? Heb ik echt geluisterd naar wat de kinderen me wilden vertellen? Bedenk vragen die voor jou belangrijk zijn.

Wil je meer houvast bij het bedenken van de vragen. Kijk dan of je kunt aansluiten bij de thema’s hieronder die Goldsmith zelf geeft:

  1. Volledig betrokken voelen
  2. Bouwen aan positieve relaties
  3. Betekenis geven
  4. Gelukkig zijn
  5. Stellen van duidelijke doelen
  6. Boeken van vooruitgang bij het bereiken van het doel

En begin je vraag telkens met Wat heb ik er vandaag aan gedaan om ….

Nu nog even doen

Niet zo moeilijk toch? Het enige dat je nodig hebt is wat structuur. Ook daar heeft Goldsmith in voorzien. Hij stelt voor om in een spreadsheet een weekagenda te maken. In de eerste kolom zet je je vragen. Daarachter de dagen van de week. Maandag t/m vrijdag of, als het heel serieus wilt oppakken ook het weekend.

Je noteert een nul als je absoluut niet hebt gedaan wat je plan was.
En een 1 of een hoger cijfer als jij je die dag wel hebt gehouden aan de afspraak met jezelf. In de laatste kolom tel je de score van de week op.

Daag jezelf elke dag uit

Met het beantwoorden van die actieve vragen versterk je het commitment aan je doel. Het stimuleert je zelfdiscipline en motiveert om door te zetten. Begin en kijk eens hoever je na een week bent gekomen met het worden wie je wilt zijn.

Naast zijn boek Triggers zijn er van Goldsmith artikelen en video’s in omloop waar hij deze methode bespreekt.

foto: Gerd Altmann via Pixabay 

1 Reactie

Laat een Reactie achter