Maakt geld nou wel of niet gelukkig?

Wat heb je nodig om gelukkig te zijn, beïnvloed je positieve gevoelGelukkig worden we volgens Martin Seligman, als we:

 1. plezierig leven in contact met anderen
 2. in flow zijn
 3. iets kunnen betekenen voor anderen

Opvallend is dat vooral ons eigen gedrag bepaalt hoe we ons voelen.

Hoe zit het dan met geld?

Kijk voor de aardigheid eens naar deze film van Alan Watts Als geld er niet toe doet

Wat verlang jij?

Heb jij al een bucket list, zo’n lijst met alles wat je nog wilt doen in dit leven? Zoals die automonteur en de rijke zakenman, Morgan Freeman en Jack Nicholson in de dramtische en hilarische film “The Bucket List“. Beiden krijgen tegelijk in het ziekenhuis te horen dat ze terminaal ziek zijn. Ze worden vrienden en gaan samen in de tijd die hen nog rest alles doen dat op hun gezamenlijke bucket list staat. 

Wat je kunt doen om gelukkiger te zijn

Je vergroot je geluksgevoel met een positieve houding ten opzichte van jezelf en de wereld om je heen. Prettige bijkomstigheid is dat ook je zelfvertrouwen toeneemt, je productiever en vindingrijker bent en je minder stress ervaart.

 • Waardeer je zelf.
 • Maak elke dag een lijstje met maximaal 5 dingen die je wilt doen en sta ’s avonds bewust stil bij wat je kunt afstrepen.
 • Weet waar je in gelooft, want dat is bepalend voor je gevoel. Hoe staat het met jouw bucket list, heb jij er al een?
 • Focus je op positieve gevoelens. Concentreer je er op door 10 tellen rustig in en uit te ademen en je te richten op een positief gevoel.
 • Schrijf gevoelens van je af, de akelige zoals boosheid en verdriet, maar ook als je druk bent geweest. Het helpt je om afstand te nemen en te ontspannen.
 • Lachen is echt gezond, doe het veel ook als je in de spiegel kijkt.
 • Vergroot je autonomie. Wat wil jij zelf en wat wil je omgeving van jou. Ben je niet gelukkig thuis of op je werk, zoek naar je mogelijkheden om iets te veranderen en meer controle over een situatie te krijgen.
 • Maak zelf keuzes, laat niet anderen over jou beslissen.
 • Geniet van dagelijkse dingen.

Net als in The Bucket List zijn er ingrijpende gebeurtenissen waar we minder invloed op hebben. Hoe we daar mee omgaan is sterk afhankelijk van de individuele spankracht. Het lijstje laat zien dat je jezelf kunt helpen positiever in het leven te staan. Lukt het niet alleen, vraag dan om hulp bij een vriend of zoek een coach.

Laat een Reactie achter