Wie is eigenlijk niet druk?

Hoi, hoe gaat het? 

Druk, moe!

We komen tijd tekort en hoe

Terwijl je zou denken dat de technologische vooruitgang tijd oplevert, lijkt het tegendeel waar. Met de digitale bereikbaarheid is afscheid genomen van de 9 tot 5 werkdag. Dat maakt de werkdruk permanent. Daarbij komt dat we sneller leven dan vroeger.

We doen alles sneller

  • Zo zijn we sinds de jaren vijftig 50% sneller gaan praten.
  • We lopen minstens 10% sneller dan in de jaren negentig.
  • Terwijl we lopen antwoorden we “even” op een inkomend bericht.
  • Bovendien slapen we maar liefst 2 uur minder per nacht dan aan het eind van 19 eeuw.

Zelfs klassieke muziekstukken worden sneller gespeeld dan toen ze gecomponeerd werden. Oh ja en de baan voor het leven heeft nu echt afgedaan. Een enkele uitzondering daar gelaten, wisselen we veel vaker van baan.*

Tijdgebrek

Wie heeft het niet. Buiten de constante chaos in het hoofd van alles wat moet,

  • ervaart 33% van de werkenden voortdurend stress,
  • ligt 50% van hen ’s nachts piekerend wakker
  • en heeft 75% het te druk om de kinderen voor te lezen.

Bijkomend gevolg van al die haast is onfatsoenlijk gedrag. We blijken minder tolerant. Ook onze kijk op de samenleving is negatiever.

Druk zijn is een keus

Schrijft Greg McKeown in zijn boek Essentialisme – Niet meer alles moeten. Druk zijn is niet altijd productief. Misschien ben je gewoon niet zo’n beste planner. Denk je altijd meer tijd te hebben dan reëel en vergeet je je pauzes. Vaak is het gevoel van druk zijn een verkapte manier van uitstelgedrag. Maar ook komt het voor in de vorm van zelfbescherming. Als je bijvoorbeeld automatisch de neiging hebt om ja te zeggen als je iets wordt gevraagd. Dat kan zijn omdat je gewaardeerd wilt worden. Dan doe je het voor een goed gevoel. Maar het kan ook zijn dat je geen nee durft te zeggen.

Waar kies je voor?

We willen alles! Niet in de laatste plaats omdat we geleerd hebben dat alles mogelijk is. Als je maar goed je best doet. Maar als alles kan, moet er ook van alles.

Maar wat vind je belangrijk in je leven? Ga het voor jezelf eens na. Onderzoek wat voor jou de moeite waard is om je kostbare tijd te geven. Wat zijn voor jou de belangrijke waarden? Is dat het perfecte huis, je carrière, mooie, slimme en vooral gehoorzame kinderen? Met andere woorden waar doe je het voor? Met hoeveel plezier wil je achteraf op je leven terugkijken?

*De voorbeelden dat we sneller leven komen o.a. uit Neem de tijd, het boek van Koen Haegens.

foto: Mille Sanders via Unsplash

2 Reacties

  • Zo waar Marrie. Ik merk het ook wel eens bij mijzelf. Vooral jouw opmerking dat het druk hebben/zijn een verkapte manier van uitstelgedrag kan zijn.
    Goed plannen met wat voor jou het belangrijkste is en dat doen waar jouw waarden liggen. Beiden inderdaad essentieel en helpend als leidraad.

    • Verkapt uitstelgedrag, die prikt hè Ingrid 😉 Essentieel is het zeker om dat te doen wat voor jou het belangrijkst is. Het doen is vaak het struikelblok. Je er voortdurend bewust van zijn vereist oefening.

Laat een Reactie achter