Waarom doe je wat je doet?

Stoppen met roken is niet makkelijk. Waarom doe je wat je doet?Het is bekend dat de omgeving ons automatische gedrag beïnvloedt.
Dat betekent dat we onbewust dingen doen die we helemaal niet willen doen.
Alleen de situatie, de omgeving of de aanwezigheid van anderen, maakt dat we zwak zijn en toegeven aan het moment.

De korte termijn

Wat maakt toch dat we altijd voor de beloning op de korte termijn gaan?

Dat we eigen plannen zonder veel weerstand opgeven of zelfs gewoon vergeten.

Je pakt automatisch de aangeboden sigaret terwijl je wilt stoppen met roken. Je opent automatisch je mail terwijl je je had voorgenomen eerst de klus van gisteren af te maken. Aan het eind van de dag hang je automatisch met een wijntje op de bank, terwijl je van plan was naar de sportschool te gaan. Je zegt automatisch ja op het verzoek van je leidinggevende, terwijl je zelf al niet weet hoe je werk klaar te krijgen. 

Wat triggert jouw gedrag?

Er is vaak wel een patroon te herkennen. Bijvoorbeeld door stap voor stap na te gaan wat je precies deed, wanneer en in welke volgorde. Op die manier onderzoek je je automatische gedrag. Uiteindelijk weet je waar je het voor doet.

Zo pak je het aan:

  • Onderzoek eerst het signaal.

Wat is de trigger waarop jij automatisch handelt. Dat je dus niet eerst nadenkt. En je niet eerst afvraagt of jij er wel iets mee moet of wilt. Gewoontegedrag is in te delen in vijf categoriën:

  1. plaats
  2. tijd
  3. emotionele toestand
  4. andere mensen
  5. de handeling die direct voorafging aan de routine

Waar ben je?

Hoe laat is het?

Wat is je emotionele toestand?

Wie is er in de buurt?

Wat deed je vlak voor je zin kreeg in je beloning?

  • Observeer bij elke vraag je gedrag

Noteer steeds op welk moment je overschakelt op je automatische piloot.

  • Zoek bij het antwoord op de vraag wat jouw beloning verder

Waarvoor schiet je zo snel in de actie? Waarom negeer je je eigen plannen of belangen? Is dat je nieuwsgierigheid? Wil je aardig gevonden worden? Heb je er de pest in? Ben je boos op iemand? Ben je bang dat je iets mist? Ben je vergeten te lunchen of is het de misschien de geur van vers gezette koffie?

Oefen met weglaten

  • Heb je dat in kaart en ben je je eenmaal bewust van de patronen in je gedrag. Verander dan elke dag één handeling in je vaste patroon.
  • Test elke handeling op zich. Dus dat wat je de eerste dag anders deed dan je normaal doet, doe je de tweede dag weer als vanouds. En je verandert iets anders in je routine. Zo doe je dat een week lang.
  • Noteer elke dag drie dingen die in je opkomen. Alles wat je te binnen schiet is goed, gedachten, woorden, gevoelens, het maakt niet uit. 

Je persoonlijk contract

  • Maak dan met jezelf een afspraak wat je gaat doen als voorbereiding op de trigger. Dus dat je zelf de regie houdt om te voorkomen dat je in je automatische piloot schiet.
  • Merk je dat je aandacht afdwaalt, concentreer je dan weer.
  • Vertrouw je jezelf niet, maak dan gebruik van een hulpmiddel. Een anker dat je extra herinnert aan je afspraak. Een soort knoop in je zakdoek, denk aan een mascotte of vraag iemand die je vertrouwt je te herinneren aan de afspraak met jezelf.

Een tip nog om jezelf een beetje te helpen je gewoontegedrag te veranderen. Begin met iets te veranderen in de omgeving.

Afleren en aanleren

Automatische gewoontes afleren doe je door nieuw gedrag aan te leren. Dus hoe raar het ook klinkt: je automatiseert je nieuwe gedrag.
Hoe?
Nou precies, door heel veel doen 🙂

Naar het boek Macht der gewoonte: Waarom we doen wat we doen en hoe we dat kunnen veranderen van Charles Duhigg.

foto: Pixabay

Laat een Reactie achter