Ken je de creativiteit van het A-team?

luchtschip met roeiboot

roeiboot onder zeppelin

Stel je voor, je bent een peuter. Je blokkenwagen vind je iets voor baby’s. Toch bouw en breek je torens met de blokken. En dan bedenk je dat die lege kar een vrachtwagen is. Dus racen, bochten maken, botsen, lachen. Even later ligt de kar op zijn kop en is het een tent.

Onverwachte toepassingen

Voor bekende spullen.
In de jaren zestig noemde psycholoog J.P. Guilford dat divergent denken. Zo snel mogelijk, zoveel mogelijk verschillende functies bedenken voor een gebruiksvoorwerp.

Allemaal ideeën

Bekend werd zijn opdracht aan studenten om binnen drie minuten zoveel mogelijk toepassingen te bedenken voor een baksteen. De kenmerken van divergent denken zijn: snel, veel, verschillend, origineel en gedetailleerd.

Ondertussen

Deze tijd vraagt veel van ons. Niet te vergelijken met de tijd van ouders of grootouders. Zo zit jij nu bijvoorbeeld omdat het moet in je uppie thuis te werken. Ook al voel je de druk en wil je stoppen jezelf te overtuigen dat de lockdown zwaar is. Je wilt de negativiteit doorbreken. Je niet langer laten meeslepen door frustraties van anderen.
Denk en doe dan als het A-team.

Geen probleem zonder oplossing

De populaire serie uit de jaren ’80 is inmiddels weer op herhaling. Altijd op de vlucht maar het team komt in actie als ze stuiten op een onrechtvaardige situatie. Hannibal bedenkt een strategisch plan. Is de missie geslaagd dan zegt hij steevast I love it when a plan comes together.
Krachtpatser BA ziet weliswaar altijd problemen, maar staat garant voor de technische uitvoering. Als mooie, handige jongen regelt Face alles wat nodig is. En maffe Murdock zorgt voor afleiding en biedt waar nodig een helpende hand.

Het viertal is nieuwsgierig en vindingrijk. Ze werken gedisciplineerd en geven niet op. Alles dat voor handen is gebruiken ze voor de bouw van creatieve aanvallende en verdedigende middelen. Een waar staaltje van divergent denken. Zo zit het A-team in elkaar. En daar kun jij wat van leren.

Activeer je probleemoplossendvermogen

Maak weer gebruik van je kinderlijke nieuwsgierigheid en bedenk ongebruikelijke oplossingen voor je probleem. Dat is wat deze tijd vraagt. We zitten nu eenmaal in een overgangstijd. De tijd van vóór corona ligt al ruim een jaar achter ons, de tijd erna is nu nog onbekend.

Stretch jezelf

Kijk waar niemand kijkt, registreer het ongewone. Verwissel regelmatig van plek.
Let op wat er voorbij komt aan dromen, gedachten en verhalen. Wissel van gedachten ook met anderen.
Doe gek en speel met verschillende rollen, het helpt je bij het doorbreken van patronen.
Reflecteer. Sta stil bij wat je voelt, denkt en doet. Wat wil vasthouden? Waar wil je afscheid van nemen?
Denk vrij, laat je fantasie de vrije loop en schrijf op wat er in je opkomt. Je bent creatiever dan je denkt.

Wat zeg jij als jouw missie geslaagd is?

foto: Greg & Lois Nunes via Unsplash  

Laat een Reactie achter