IJsbrekers voor netwerkgesprekken

Netwerken begint met vragen stellen die het ijs brekenZe was altijd de clown. Trok de aandacht met haar vlotte babbel. Maar toen het op netwerken aankwam trok ze zich terug. We bezochten samen een ondernemersbijeenkomst. Ik begreep er niets van. Zo kende ik haar niet. Ik vroeg wat er aan de hand was.

Dat is mijn introverte trekje. Ik vind het lastig om contact te maken met mensen die ik niet ken.

En zij is de enige niet.

Ongemakkelijk gevoel

Het kost ons allemaal weleens moeite om met onbekenden in gesprek te gaan. Daar hoef je niet introvert voor te zijn.
Die eerste kennismaking lijkt de ene keer vanzelf te gaan. De andere keer zoek je eindeloos naar de juiste woorden.
De meeste mensen zijn dan vooral druk met zichzelf. Niet zo vreemd als je weet dat we 5 universele behoeften hebben tijdens een gesprek. Volgens antropoloog Jitske Kramer zijn dat: helderheid; de gevoelens van anderen; het eigen imago; ruimte en effectiviteit.

Vragen om het ijs breken

Bij het zoeken naar informatie over introverte mensen en kantoortuinen, stuitte ik op een artikel van Warren Berger. Hij stelt dat vragen stellen een kwaliteit van introverte mensen is.
De schrijver geeft ook wat handige tips om een netwerkgesprek gaande te houden. Het zijn tips waar ook niet-introverten wat aan hebben.

Dit is de basis elk netwerkgesprek:

  1. vragen stellen,
  2. goed luisteren
  3. en doorvragen. Want daarmee laat je merken dat je in de ander geïnteresseerd bent.

Niet nieuw, maar altijd prettig om weer even aan te herinneren.

Op gang komen

Open vragen

Het spreekt voor zich dat open vragen het meest geschikt zijn. Netwerken is een kwestie van bouwen aan relaties. Het stopt niet met wat losse vragen en het uitruilen van visitekaartjes. Het begint met het maken van contact en het wekken van vertrouwen.

Het voordeel van open vragen is dat je een antwoord krijgt dat meer is dan ja of nee. Stel je alleen gesloten vragen – waar ja of nee genoeg is – dan ontstaat er na de eerste kennismaking niet snel een geanimeerd gesprek. Dus liever Wat brengt jou hier? dan Ben jij hier vaker geweest?

Luisteren en doorvragen

Een uitgebreider antwoord biedt jou als vragensteller ook de mogelijkheid om door te vragen. Als je goed geluisterd hebt tenminste en niet al bezig was met je volgende vraag 😉
Maar maak er geen vragenspervuur van. Dan lijkt het gesprek meer op een verhoor, waardoor de ander zich niet op zijn gemak voelt.

Verrassende vragen

Wat voor werk doe jij? Wat doe jij in het dagelijks leven? Het zijn bekende manieren om een gesprek te beginnen. Warren adviseert om met meer verrassende vragen te komen. Onverwachter is een openingsvraag als

Waarom heb ik jou niet eerder ontmoet?

Wil je het toch liever iets veiliger gebruik dan variaties op Waar ben jij enthousiast over? of Wat wil jij vandaag bereiken?

Niet direct een binnenkomertje, maar wel leuk voor later in het gesprek Wat heb je altijd eens willen doen? Doet het trouwens ook goed bij vrienden.
De vervolgvraag Wat houd je tegen? ligt al snel voor het oprapen.

Waar heb je vandaag om gelachen?

Zeker verrassend bij een kennismaking.
Ook leuk als variatie voor het thuisfront. In plaats van de hoe was je dag? als kinderen uit school komen. De standaardvraag waarop je meestal een voorspelbaar standaardantwoord krijgt.

TIP

Maak een afspraak en kom eens praten.

Een coachgesprek geeft je nieuwe inzichten in jezelf. Het laat je op een andere manier naar het leven kijken, wat rust in je hoofd kan geven.

foto: Alexander Pogorelsky op Unsplash

Laat een Reactie achter