5 tips om je brein te ontstressen

Doodlen helpt om te ontstressenJe hebt steeds meer moeite te ontspannen. Je staat altijd aan. Steeds meer mensen ervaren aanhoudende stress. Niet alleen op stressvolle momenten wanneer het er toe doet, maar voortdurend.

Het kan lang duren -soms wel jaren- maar uiteindelijk leidt dat tot problemen. Dan wordt het ineens allemaal teveel. Of je ervaart allerlei vage lichamelijke klachten. Waarschijnlijk merkt je omgeving zelfs eerder dan jijzelf dat het niet goed gaat. Je wordt ongeduldiger of vergeet afspraken.

Hoe lastig ook, luister naar die signalen en voorkom dat het helemaal misloopt.

Meer actie

Nog meer doen? Ja en wel in de zin van beweging. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je hart en bloedvaten. Ook de contacten tussen de hersencellen herstellen door beweging. Je hoeft echt niet persé naar die sportschool. Zeker niet als je daar een hekel aan hebt. En het hoeft ook niet fanatiek.

  1. Met drie keer in de week drie kwartier wandelen stimuleer je de groei van het brein en verbetert je geheugen ook. En dat kan dus zelfs tijdens een lunchpauze.

Meer rust

Om te herstellen hebben je hersenen naast beweging ook rust nodig.

2. Zeven uur nachtrust is het minimum om de dag te verwerken en je voor te bereiden op een nieuwe.

3. Mindfulness of meditatie vraagt wel wat oefening maar brengt uiteindelijk rust in het hoofd. Gun jezelf de tijd, ook al raak je steeds weer afgeleid.

Spanning en ontspanning

Blijven de spinsels in je hoofd toch aandacht vragen? Lukt het niet met die concentratie?

4. Maak dan je hoofd leeg met doodlen. Ga lekker zitten met wat papier en een fijne pen of potlood*. Teken zonder iets te willen verbeelden. Doe het zonder nadenken, laat de stift het werk doen. Laat hem maar gaan zonder van het papier te halen. Teken je blad vol tot je hoofd leeg is. Ik verzeker je dat je ontspant.

Piekeren bevordert natuurlijk die weldadige nachtrust die je zo hard nodig hebt ook niet. Ga daarom serieus met jezelf in gesprek als piekergedachten je al teveel bezig houden.

5. Stel jezelf kritische vragen als: Wat maakt dat ik onzeker ben? Wat raakt me zo dat ik mijn zelfbeheersing verlies? Waar ben ik eigenlijk mee bezig? 
Maar vraag ook of de baan en het werk dat je doet nog wel bij je passen. Misschien is het wel tijd voor verandering.

*Kies wat jij het prettigst vindt een zacht potlood, een viltstift, een pen, houtskool …. en wil je kleur gebruiken, ga je gang. Niets moet alles mag, als je maar niet nadenkt.

foto: Prawny via Pixabay 

1 Reactie

Laat een Reactie achter