Tip februari 2017: Stap ontspannen in bed

Slapen zonder piekeren - stap ontspannen je bed inVoel je je gestrest dan is het slecht slapen. Misschien val je wel snel in slaap, maar ben je een uurtje later klaarwakker. En dan begint het te malen in je hoofd.

Vermijd spanning

Makkelijker gezegd dan gedaan, toch sta je niet met lege handen. Denk eens aan:

  • Ontspanningsoefeningen voor het slapen kunnen je helpen. Denk aan ademhalingsoefeningen, mindfulness of schakel hulpmiddelen in. Zelf heb ik goede ervaringen met Headspace, je kunt het gratis uitproberen.
  • De werking van een kop kamillethee voor het slapen is een middeltje uit de oudheid. Het is rustgevend en helpt bij angstgevoelens.
  • Een warm bad of douche met een kalmerende olie zoals lavendel, maakt rozig wat het in slaap vallen bevordert.
  • Natuurlijk zijn alle soorten schermen bij slapeloosheid taboe. Het blauwe licht houdt je juist uit je slaap. Wil je toch afleiding zet dan muziek op waar je rustig van wordt. Gebruik de sleepknop zodat het vanzelf stopt. De radio wil ook wel eens helpen, maar meestal is de reclame rond nieuwsblokken zo hard dat je daar weer wakker van schrikt.
  • Lig je ondanks al je ‘inspanningen’ toch te draaien en piekeren. Pak dan pen en papier en schrijf op wat je dwarszit. Denk niet te veel na. laat je pen maar gaan. Het opschrijven geeft ruimte in je hoofd. Slaap lekker.
Slechte nachtrust heeft gevolgen voor het humeur, de concentratie, het geduld; het leidt tot vergeetachtigheid en het maken van fouten. Wist je dat 1 op de drie Nederlanders slaapproblemen heeft?

Geen tip van de maand meer missen? Schrijf je dan nu in op de Coachy nieuwsbrief.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter