De kracht van de powernap

picasso - powernapEen powernap is niet voor luilakken!  Bekende, energieke powernappers: Bill Clinton, Albert Einstein, Edison, Picasso. Zelfs Leonardo da Vinci genoot er al van. En de grote, kleine Napoleon Bonaparte deed het, even tussendoor, zittend op zijn paard.

Kort en krachtig

Een powernap is een korte, lichte slaap van ongeveer 20 minuten, waardoor de hersenactiviteit even rust krijgt. Langer slapen is ook dieper slapen waardoor de hersenactiviteit helemaal stil komt te liggen. Gevolg is dat je je dan juist meer vermoeid voelt bij het wakker worden.

Voordelen van een powernap

 • De powernap is gezond, het vermindert spanning en stress 
 • en is goed voor je hart.
 • Er na ben je meer geconcentreerd en alert,
 • de productiviteit neemt fors toe, soms wel met 34%
 • en het geeft een creativiteitsboost.
 • Volgens onderzoekers van de NASA krijg je meer geheugencapaciteit waardoor je makkelijker leert.
 • Als je dan ook nog weet dat de powernap een schoonheidsslaapje is
 • én dat een dagelijkse nap voorwaarde is om 100 te worden, wat houdt je dan nog tegen?

powernap - een uiltje knappenWaar en wanneer een powernap

Bij voorkeur direct na de lunch dan loop je niet het risico zo diep in slaap te vallen dat je moeilijk wakker wordt.

Het prettigst is een plek waar je even rustig kunt liggen. Heb je alleen je bureau? Leg dan in een stressvolle situatie gerust je hoofd een paar minuten op je armen, heus het helpt.

Het effect van een powernap is veel groter dan ’s morgens een half uurtje langer blijven liggen.

Powernap tijdens nachtdienst

Marijke Gordijn, houdt zich als chronobioloog bezig met ons bioritme. Ze heeft vastgesteld dat 20 minuten slaap aan het begin van een nachtdienst nuttig is voor mensen die ’s nachts of onregelmatig werken. Het maakt hen alerter, waardoor de kans op ongelukken – ook na het werk –  afneemt.

Bij de Luchtverkeersleiding worden mensen daarom in de gelegenheid gesteld zich na 2 uur terug te trekken tijdens operationele diensten. Wellicht een goed idee voor navolging?

De ideale tijd voor een powernapGeen powernap maar een nanonap voor Samsom

Slechts 10 – 20 seconden duurde de nanonaps van Diederik Samsom tijdens de troonrede in 2012. De lazy man’s nap duurt 50 tot 90 minuten. Ergens daartussen in ligt de ideale powernap.
Voor optimaal herstel van lichaam en geest is 15 tot 25 minuten voldoende. Daarna kom je in een diepe slaap en gaat het effect verloren. Het is dus handig een wekker te zetten en direct op te staan. Of doe als Picasso. Hij hield altijd een lepel in zijn hand tijdens de powernap. Viel de lepel op de grond dan was hij klaarwakker en kon weer aan de slag.

Tip – raar maar waar

Wil je na je powernap een flitsende start maken? Drink dan voor je dutje een kop koffie!

Maak jij al gebruik van de powernap? 

2 Reacties

 • Ik doe al vanaf m’n 13e powernaps. Heb mij daar heel lang “schuldig” over gevoeld want “slapen doe je ’s nachts”!

  Voor m’n werk zit ik langs de weg en bijna dagelijks doe ik een powernap op een parkeerplaats. Na zo’n 10 tot 15 minuten voel ik letterlijk een klik en wordt wakker en ben weer helemaal fris. Het is me nog nooit overkomen dat ik pas na een uur wakker werd.

  Zelfs tijdens onze vakantie in Marokko vorige maand heb ik in een restaurant even m’n hoofd op tafel gelegd en een powernap gedaan. Wel even over iets van weerstand heen stappen in sommige settings maar het resultaat is heerlijk.

  • Bijzonder dat jij je al op 13 jarige leeftijd kon overgeven aan de powernap, Marco. Onderweg kost het natuurlijk vrij weinig moeite, maar ik kan me inderdaad voorstellen dat je iets te overwinnen hebt in een restaurant 😉

Laat een Reactie achter