December, knuffelmaand. Tijd van afscheid, borrels en feestdagen. Dat betekent veel zoenen. Al dan niet gepaard met een stevige omhelzing of een warme knuffel. Een ferme handdruk en een paar aardige woorden voldoen al lang niet meer.
Hoe fijn is dat? đ
Er is veel voor te zeggen. Die warme omhelzingen zijn gezond. Ze verhogen het oxytocine gehalte, jawel het knuffelhormoon. Hetzelfde hormoon dat kleine kinderen nodig hebben om zich te hechten aan hun ouders.
Die hugs verhogen het gevoel aan sociale steun. En dat levert extra voordeel: Zo kan het leiden tot minder stress, versterkt het ons immuunsysteem en verlaagt het zelfs de bloeddruk. Dit alles draagt bij aan ons algehele gevoel van welzijn. Kusje er op als je kind valt is dus zo gek nog niet.
Ik hou niet van hugs! đ
Argumenten genoeg die pleiten voor een warme omhelzing. Toch kijkt niet iedereen uit naar die zoenen van collega’s in het nieuwe jaar. Veel mensen voelen zich er ongemakkelijk bij. En laten we er maar van uitgaan dat de weerzin niet te maken heeft met opvoeding, gevoel van eigenwaarde of culturele normen. Nee, op het werk vinden de meeste mensen een hand eigenlijk meer dan genoeg.
Tip als je toch graag zoent
Let op het gedrag van de persoon tegenover je.
Tips als je knuffels liever ontwijkt
- Zeggen dat je verkouden bent, houdt mensen meestal wel op afstand.
- Stijf je hand uitsteken, waardoor je het de knuffelaar onmogelijk maakt dichtbij te komen.
- Neem het initiatief. Ben je te laat dan grijpt de liefhebber zijn kans.
Hoe voorkom jij ongewenste zoenen of knuffels?
foto: Pixabay