Ken jij de oproep tot avontuur? Dat onrustige gevoel dat er iets moet veranderen. Je weet alleen nog niet wat of hoe. Wandelen is dan een manier om je gedachten te ordenen of te kalmeren. Doorgaans denken we dan aan het bos of de hei.
Probeer eens een labyrint
Het labyrint is een mooie metafoor voor zo’n innerlijke zoektocht. In een labyrint kun je niet verdwalen. Je volgt een geleide weg. Niet in een rechte lijn op je doel af, maar een pad dat je naar het hart voert en weer terug.
Anders dan een doolhof waarin je met doodlopende paadjes kunt verdwalen.
Symbolisch levenspad
De eerste afbeeldingen van een labyrint dateren van duizenden jaren terug. Over de hele wereld en bij alle culturen zijn resten van eeuwenoude labyrinten te vinden. Van oudsher staat het labyrint symbool voor transformatie; een proces van verandering. Het pad voert je van buiten naar binnen en weer naar buiten. De weg zelf is het doel.
Stuiteren in stilte
Een voor een werden we uitgeleide gedaan door de heldere, ijle stem van een zingende zuster.
Een paar keer diep ademhalen, toen begon ik mijn tocht. Eerst het pad met de tegels tussen het nog vochtige gras volgend naar het begin van het labyrint waar een bordje stond ‘loslaten’. Wankelend in het begin, op het eind haast tollend van het draaien. In het begin langzaam zoekend, aan het eind juist licht en luchtig. Hoe dichter ik bij de kern kwam hoe breder de paadjes leken te worden. Toch lagen overal gewoon vier stenen naast elkaar.
Buiten lopen, zien, ruiken, horen, voelen en stuiteren in stilte. Het was prachtig.
Schrijf het op
Overal in Nederland zijn oude maar ook nieuwe labyrinten te vinden. In 2017 is er nog een aangelegd in de Paleistuin achter paleis Noordeinde in Den Haag. Het labyrint op de foto ligt bij klooster Casella in Hilversum.
Ga je zelf lopen om de gedachten in je hoofd te ordenen of tot rust te brengen. Neem pen en papier mee om direct erna je ervaringen en inzichten vast te leggen.
foto en schrijfcursus: Corrie Gramser, Zinexprez
2 Reacties