3 stappen om te overtuigen dat de baan bij jou past

Waarom wil je bij ons werken. 3 stappen om te overtuigen dat de baan bij jou pastJe bent op zoek naar een baan. Het maakt niet uit wat, als je maar werk hebt. Keer op keer reageer je op vacatures, soms wel vier in de week.

Bij jou blijft het stil

Ondanks positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Eindelijk komt dan het bericht waar je al zo lang naar uitkijkt.

Je mag op gesprek

Eerst maar op zoek welke vacature het ook al weer was. Je hebt er zoveel gestuurd. Je zoekt er ook je motivatie en cv nog even bij.

Dan ga je aan de slag met je voorbereidingen. Je weet hoe dat aan te pakken, want je had alle tijd voor de zelfhulpboeken van sollicitatiegoeroes.

Waarom wil je hier werken?

En dan zit je daar. Het gesprek verloopt soepel. Tegen het eind vraagt de p&o medewerker langs de neus weg waarom je eigenlijk bij hun wilt komen werken. Oeps, daar had je niet meer op gerekend. Net nu je wat ontspannen zit krijg je zo’n vraag.

Daarom!

Ja, wat zeg je dan? Je voelt op je klompen aan dat je weinig bereikt met een antwoord als kan me niet schelen waar ik werk als ik maar wat verdien. Of ik ben nog jong dus flexibel en kan alles nog leren. En met een zin als Het is een eer om voor dit bedrijf te mogen werken! red je het ook niet hoor. Dus ligt je antwoord daar ergens tussenin.

Hoe dan wel?

De beste antwoorden laten zien dat je gemotiveerd bent voor de functie. En dat de doelen van de organisatie, het product en, of juist de cultuur van het bedrijf je aanspreken. En dat jij daar graag aan bij wilt dragen.

3 stappen om te overtuigen van je motivatie

1. Maak het persoonlijk

Waarom passen het bedrijf en de baan helemaal bij jou. Wat maakt het bedrijf in jouw ogen uniek.

Laat je persoonlijke drijfveren doorklinken in je antwoord. Praat niet over geld, maar vertel wat jij graag doet en hoe jouw belangstelling aansluit bij de baan.

Wat denk je dat nog beter kan en hoe kan jij daaraan bijdragen.

2. Je gezicht spreekt boekdelen

Zorg ervoor dat wat je zegt klopt met hoe je het zegt.

3. Laat je niet overvallen

De laatste stap is in de praktijk de eerste. Denk vooraf na over deze vraag waarom jij die baan wilt. Je antwoord geeft je richting bij je verdere voorbereidingen.

Moet het antwoord van ver komen? Ga dan terug naar het moment dat je besloot om op de vacature te solliciteren. Wat sprak je aan? Waarbij voelde je een klik, zo van ja daar wil ik wel werken?

Kom je er dan nog niet uit, vraag dan je vrienden eens waarom zij vinden dat de baan bij jou past.

Een vraag aan iedereen met een baan:

Waarom ben jij het werk gaan doen dat je nu doet?

foto:123rf

Laat een Reactie achter