Eindelijk, positief effect robotisering arbeidsmarkt

Eindelijk, positief effect robotisering arbeidsmarktHet gaat goed met de automatisering op de arbeidsmarkt. Steeds meer krijgen robots een plek in het arbeidsproces. Het familiebedrijf Nedcar in Born kan erover meepraten.

In 2012 stond de autofabriek op omvallen. De komst van BMW met de Mini hield 1500 mensen aan het werk. Er kwamen honderden robots voor nieuwe productieprocessen. Het bedrijf groeide flink. Dit jaar komen er weer 800 werkplekken bij, het komt dan op 5.000 banen.

Een ander voorbeeld is het Amerikaanse  e-commerce bedrijf Amazon. Zij verwachten door het toepassen van robotica en kunstmatige intelligentie 100.000 nieuwe banen te scheppen. Daarvoor zijn ze op zoek naar de beste softwareontwikkelaars en ingenieurs in de wereld.

Science fiction is al science fact

Alleen de beste is goed genoeg, maar die zijn er niet zo veel. Ondanks de positieve ontwikkelingen zijn er problemen. We lopen achter de feiten aan.

We zijn nog niet voorbereid op die nieuwe banen. Kennis en vaardigheden die nodig zijn om samen te werken met die machines matchen niet. Werkgevers klagen al jaren dat er niet genoeg goed opgeleid en ervaren technisch personeel te vinden is.

Een leven lang lang leren

De oplossing is voor een groot deel te vinden in scholing. Daar zijn investeringen nodig van politici, werkgevers en werknemers. Universiteiten en hoge scholen kunnen de ontwikkeling van digitale technologieën nauwelijks bijhouden. Met meer interactie tussen de vragen die spelen binnen bedrijven en opleidingen zijn hiaten te overbruggen.

Toekomstverwachtingen

Van werknemers wordt verwacht dat zij hun eigen verantwoordelijkheid nemen en open staan voor een leven lang leren. Op zich niets mis mee. Maar om aan de vereiste vaardigheden te voldoen en toekomstbestendig te houden hebben ze wel hulp nodig. Ook van hun werkgever. Niet investeren in ontwikkeling staat volgens prof. Nick van Dam een succesvolle digitale transformatie in de weg.

Achteruitgang

Bizar dan wel om via het NOS journaal te horen dat het aantal ICT docenten op middelbare scholen afneemt. Ze gaan met pensioen! Vreemd, terwijl het vak zo jong is (vanaf 1995 als keuzevak). De behoefte aan informaticakennis neemt dus toe en steeds minder docenten zijn in staat er les in te geven?

Ver van mijn bed?

Misschien niet. Het onderzoeksbureau McKinsey toont aan dat 45% van het werk met de bestaande technologie al geautomatiseerd kan worden. Vooral herhalende, voorspelbare fysieke taken zijn vervangbaar. En de EU stelt dat 90% van de werkzaamheden te maken krijgt met automatisering van taken. Dat heeft niet alleen effect voor de werkgelegenheid, ook voor onze vaardigheden.

Bronnen: artikel in het FD en McKinsey onderzoek

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter