Hoe hoog leg jij de lat om beter te worden?

Hoe hoog leg jij de lat om beter te wordenEen jongetje was hij nog maar. Van zijn zakgeld had hij een skateboard gekocht. Hij wilde net zo leren skaten als in die filmpjes die hij op tv zag.

Sprongen maken, draaien in de lucht en het bord laten flippen. Hij oefende en oefende. Steeds opnieuw deed hij zijn sprongen in de garage en op de stoep voor het huis.

Anderen zijn beter

Het liefst wilde hij meedoen met de jongens in de buurt. Maar zij waren veel beter dan hij en hij kende ze niet.

Op een dag trok hij de stoute schoenen aan en ging naar ze toe. Een stap uit zijn comfortzone. Eerst wat onwennig en afwachtend. Maar toen ze de Ollie gingen oefenen (springen door af te zetten op je tail), deed hij voluit mee. Die had hij thuis al vaak gedaan.

Uitdaging

Eindeloos oefenden ze met elkaar op steeds moeilijker sprongen. Planken en kistjes werden aangesleept, springschansen gebouwd. Als een sprong bij iemand voor het eerst lukte dan was er gejuich en applaus. Vervolgens stortten ze zich er allemaal energiek op om ook die sprong onder de knie te krijgen.

Grenzen verleggen

Al snel werd de buurt te klein. Ze gingen op zoek naar meer uitdagende plekken. De garages van het mediapark waren geweldig, net als de trappen van het gemeentehuis. Maar daar werden ze weggejaagd. Daarop trok de club naar Utrecht en Zoetermeer en verder voor steeds weer nieuwe uitdagingen.

Falen bestaat niet

Telkens verlegden ze hun eigen grenzen. Allemaal gericht op nog beter worden. Leren om te groeien dat was wat ze bond. De jongens hielden elkaar aan de gang. Niemand haakte af. Ze hielpen elkaar, gaven aanwijzingen, hadden lol en dat er iets mis ging werd niet gezien als falen maar hoorde bij het spel. En voortdurend leerden ze van hun fouten.

Groeien en geld

Die stimulerende elkaar motiverende teamgeest doet denken aan de samenwerkingsverbanden binnen startups. Die jonge pionierende bedrijven op zoek naar hun plek in de wereld. Waar het leren met vallen en opstaan centraal staat. In oudere bedrijven is die mentaliteit ver te zoeken. Wie durft op zijn werk nog uit te komen voor een misser? Welke manager zegt ok je hebt er vast veel van geleerd? Nee, geld en kostbare tijd maken dat gemaakte fouten negatief worden beoordeeld.

Ik hoop dat die jongetjes van toen die groeimindset nog hebben. Dat ze als volwassen mannen nu, nog open staan voor leren om beter te worden. Dat ze zich nog altijd bewust zijn dat met inzet en doorzettingsvermogen hun capaciteiten groeien. En dat ze blijven oefenen en niet bang zijn als iets nog niet lukt.

*De skatetermen komen uit het skate woordenboek

foto: 123rf

Laat een Reactie achter