Wat wil de arbeidsmarkt?

Wat wil de arbeidsmarkt?De arbeidsmarkt verandert. Gevolg van de crisis?

  1. Ja, voor een deel. Nog altijd zijn er 125.000 banen minder dan in 2008, het jaar dat de crisis begon.
  2. Ook is het een gevolg van technologische ontwikkelingen en automatisering van arbeidsprocessen. Daardoor komen veel ‘oude’ banen niet meer terug.
  3. En natuurlijk is de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

1. Crisis

De markt trekt weer aan, we horen het al drie jaar. Toch horen we ook nog dagelijks dat er in de zorg en de detailhandel banen verdwijnen.

2. De 4e Industriële Revolutie

Vergaande automatisering gaat vooral ten koste van banen in de (financieel) administratieve sector en bij verzekeringen.

Begin jaren negentig verwerkte ik nog handgeschreven patiëntenrapportages uit op de computer. Nu doen hulpverleners dat zelf.

Ook de inzet van ‘de slimme meter’ waar ik in 2007 bij Eneco voor het eerst van hoorde, neemt toe. De standen van gas en electra worden op afstand uitgelezen. De meteropnemer hoeft niet meer aan huis te komen.

3. Flexibilisering

De meeste mensen die hun baan kwijt raken, gaan in eerste instantie -al dan niet met behulp van een loopbaancoach– op zoek naar werk dat lijkt op hun oude werk.

Veel mensen beginnen voor zichzelf. De een uit volle overtuiging, de ander noodgedwongen. Omdat het niet lukt die nieuwe baan te vinden.

Werkgevers waken er voor om vaste contracten af te sluiten. Naast tijdelijke contracten en de inzet van uitzendkrachten worden de zelfstandigen ingehuurd. Het is een beetje kip en ei discussie, wat is oorzaak wat is gevolg. In elk geval is de kans op een vaste baan het grootst voor hoog opgeleide werktuigbouwkundigen, dataspecialisten en softwareontwikkelaars.

Ondertussen

klagen werkgevers over onvoldoende functionerende medewerkers. Ze blijven achter in hun ontwikkeling en missen de aansluiting met nieuwe technologieën. Er is onvoldoende geïnvesteerd in bijscholing.

Dit blijkt zelfs het geval voor mensen werkzaam in de ICT. De ontwikkelingen gaan zo hard dat ze, geleid door de waan van de dag, die niet bij kunnen houden.

Studenten zijn gewild

Want zij beschikken wel over de meest recente kennis. Toch verandert de behoefte van de arbeidsmarkt zo snel dat daar door opleidingen niet snel genoeg op kan worden ingespeeld.

Laat een Reactie achter