80 tips voor coachend leidinggeven

80 tips voor coachend leidinggeven

Leidinggeven zonder hi√ęrarchie is de kernboodschap van dit boekje. Het geeft praktische tips voor managers die leiding willen geven zonder gebruik te maken van hun formele machtspositie.

Gelijkwaardigheid

De schrijver overtuigt in het beeld dat hij van gelijkwaardige verhoudingen tussen leidinggevenden en medewerkers schept. Als je naast elkaar staat, elkaar vertrouwt en iedereen zelf verantwoordelijkheid draagt, komt het beste in mensen naar boven.

Verhoeven constateert dat vaak de wil er bij leidinggevenden is in woord, maar niet in daad. Hij denkt dan ook dat er nog een lange weg te gaan is.

80 tips

De titel van het boek, de vormgeving en het taalgebruik ondersteunen de suggestie van eenvoud. Verhoeven compenseert dat door naar andere bronnen te verwijzingen. Ondanks de vele tips, 80 is gewoon heel erg veel, is de opbouw van het boek overzichtelijk.

Coach altijd en overal

Elk hoofdstuk begint met een korte inleiding gevolgd door een aantal paragrafen. Deze beginnen met prikkelende titels als

  • Coach altijd en overal
  • Stop met motiveren
  • Ontketen een evolutionaire revolutie.

Een grijs kader markeert een oneliner met de kern van de paragraaf. Aansprekende teksten zijn: Je centrale opgave als coach is voortdurend alert te zijn op tekenen van afhankelijkheid en Maak van visie geen moeilijk onderwerp.

De stelling van Verhoeven dat de vergelijking tussen coachend leidinggeven en sportcoaching misplaatst is, spreekt me aan. Bij sportcoaching is alles gericht op beheersing, coachend leidinggeven is juist loslaten.

Voor wie

Het boek geeft een breed beeld van uiteenlopende situaties die managers tegenkomen als zij coachend leiding willen geven. Het leest als een trein. Naast praktische tips waar iedere leidinggevende direct mee aan de slag kan, zijn er adviezen om verder te lezen. De kracht van het boek zit in de beperking, buiten die 80 tips dan ūüėČ

Laat een Reactie achter