Help! Ik leid een verandering

Coach jezelf bij het sturen van veranderingsprocessen

Coach jezelf bij het sturen van veranderingsprocessen

Van alle grote veranderingen die binnen organisaties worden ingezet slaagt maar 30%. Dat schrijven Marijke Lingsma en Aty Boers in het boekje Help! Ik leid een verandering. En dat komt omdat er nauwelijks aandacht is voor de veranderingen die de mensen moeten ondergaan in opvattingen, houding en gedrag.

Verandering en vernieuwing

Dat organisaties voortdurend door veranderende omstandigheden gedwongen zijn daarop in te spelen is een gegeven. Vernieuwing is aan de orde van de dag met grote en kleine verandering tot gevolg. Van medewerkers wordt verwacht dat ze meebewegen. In dit boek lees je over de manier waarop deze processen plaatsvinden en vind je handvatten voor het beïnvloeden er van. Er is ruim aandacht voor de menselijke aspecten van zowel de veranderaar als de medewerkers.

Toolbox

Het compacte boekje is gestructureerd opgezet. Het biedt achtergrondinformatie ontdaan van “de onzin over veranderingstheorieën“. Het staat vol tips, schema’s, oefeningen en checklists waarvan er verschillende te downloaden zijn, “omdat het handig is ze bij de hand te hebben”. Het laat zich makkelijk meenemen en is bruikbaar als naslagwerk. Even snel je geheugen opfrissen over de opzet van een communicatieplan of de systeemtheorie, maar ook als het gaat om je (te ontwikkelen) vaardigheden als veranderaar. Daarmee is het beoogde doel zeker gehaald, het is een toolbox.

Passie en emotieIk leid een verandering

Alle 50 hoofdstukken van het 128 pagina’s tellende boek, zijn voorzien van een wolkje met een one-liner:

  • Gebruik wat werkt en haal het waar je het maar kunt vinden; en
  • Als je niet bewust een pad kiest is de weg terug moeilijk te vinden; of
  • Veroudering kun je niet tegenhouden, vernieuwing wel.

Voor wie

Het fraai uitgevoerde boekje is geschreven voor iedereen die veranderingen ondersteunt en daarbij een coachende rol wil innemen. Praktisch voor leidinggevenden, organisatie adviseurs en coaches. De inhoud is goed toepasbaar en ontdaan van jargon. Ze zijn niet scheutig met verwijzingen, wat de leesbaarheid bevordert. Wil je meer weten dan biedt het compacte bronnen overzicht wel aanknopingspunten. Het boek is zo uitgevoerd dat je de one-liners of werkbladen open op tafel kunt neerzetten, handig tijdens een gesprek en uiterst plezierig bij het lezen.

Help! Ik leid een verandering maakt deel uit van de Help! Coaching Bibliotheek. De schrijfsters zijn ook samenstellers van de coachingskalender Scheur je los!

2 Reacties

Laat een Reactie achter