Welke ballen houd jij in de lucht?

Welke Hoeveel ballen houd jij in de lucht?Als je hem nog wilt zien moet je snel zijn. Dat waren de woorden van mijn vader toen hij me belde om te vertellen dat mijn lievelingsoom op sterven lag. Ik had hem een paar jaar niet gezien.

Dat kwam door werk en studie. Daarmee begon ik toen de kinderen groter werden. Na een paar jaar thuis was het ineens een heel ander leven.

Om alle ballen in de lucht te houden had ik al mijn tijd en aandacht nodig. Zoveel verschillende agenda’s ineens, daar kon niets meer bij. De agenda voor sociale contacten was gesloten. Gelukkig heb ik mijn oom nog gezien en met hem gesproken.

Welke ballen houd jij in de lucht?

Ik kan je ook vragen welke rollen heb jij in het dagelijks leven. Dat zijn er vast veel. Denk maar aan dochter, zoon, broer, zus, collega, medewerker, leidinggevende, opvoeder, ouder op het schoolplein, mantelzorger, partner, klant, opdrachtgever, automobilist, teamlid, lid van sportvereniging, buurman/vrouw, vriend, vriendin.

Wat krijgt jouw prioriteit

Aan welke rol besteed jij de meeste tijd? En is dat ook wat je wilt? Passie en stress zijn vaak meer bepalend voor de keuzes die we maken dan wijsheid. Dat zie ik ook als ik terugdenk aan mezelf. De keuzes die ik maakte. Ik wilde mijn werk en de studie helemaal niet los laten. Blij met de kansen die ik kreeg. Ik werkte vaak wat langer door om iets af te maken. Thuis kon ik het werk ook niet echt van me afzetten. Ik was er wel bij, maar niet met mijn gedachten.

En jij dan?

Aan mijn opsomming van rollen ontbreekt er een, dat ben jij zelf. De belangrijkste. Want als het met jou niet goed gaat, dan gaan ook de andere rollen in je leven wringen. Want elke rol vraagt iets anders van je. Andere aandacht, andere zorg, andere verantwoordelijkheden. Waarschijnlijk hou je het ’t langst vol op je werk. Daar zit je in een structuur, daar heb je verplichtingen en afspraken waar je niet onder uit komt. Privé is een ander verhaal.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter