Laat je niet afleiden, 7 concentratietips

Laat je niet afleiden, 7 concentratietipsMet een gevoel van spijt sla ik mijn boek dicht. Het is uit. Ik heb er ouderwets van genoten. Concentratie 100%. Als kind  kon ik bij het lezen van een boek alles om mij heen vergeten. Moest ik naar bed dan las ik stiekem verder bij het licht van de lantaarnpaal, boek op de vensterbank. Later kwam de zaklantaarn onder de dekens 😉

Zo volledig opgaan in een activiteit, het gebeurt niet vaak meer. Afleiding is meer regel dan uitzondering. De verleiding is overal. Het 8 uur journaal kijken op tv en ondertussen mobiel het allerlaatste nieuws op Twitter lezen. Een rapport schrijven en tegelijk de podcast van het Oog op Morgen volgen. Het werkt toch niet echt lekker.

Het brein raakt overbelast

Het mag dan een associatiemachine zijn, dat constant schakelen vraagt nogal wat van de hersenen. Hoe meer impulsen ze ter verwerken krijgen, hoe minder informatie wordt opgenomen. Laat staan opgeslagen in het langetermijngeheugen.

Hoogste tijd voor concentratie in het hier en nu

  1. Drink voor je begint een glas liefst niet te koud water, zodat je vochtniveau op peil is.
  2. Doe een ding tegelijk. Multitasken is een fabeltje.
    • Ben je aan het schrijven – geef het je volle aandacht.
    • Eet je – kijk, ruik en proef wat je in je mond stopt, hoe het er uitziet en hoe het ruikt.
    • Volg je een film – geef die je onverdeelde aandacht.
    • Ben je in gesprek – kijk dan niet tussendoor steeds op je mobieltje, pc of in de krant.

  3. Neem twee minuten adempauze. Dat doe je door rustig te gaan zitten, voeten op de grond, rechtop, ogen open. Adem in door je neus, houd even vast en adem dan heel langzaam uit door je mond. Tuit daarbij je lippen een beetje alsof je fluit.
  4. Als je toch bewust ademhaalt, sta even stil stil bij wat je voelt. Voel je spanning in je nek en schouders? Zijn het je benen, je rug, je buik, je hoofd? Is het prettig of juist niet?
  5. Onderzoek je negatieve gedachten door jezelf de vraag te stellen of dat wat je denkt klopt (à la Byron Katie)
  6. Visualiseer eens een appel. Doe je ogen dicht en stel je voor dat je een appel in je hand hebt. Hoe ziet hij er uit? Concentreer je op de vorm, de kleur, het formaat. Ga dan verder met je voor te stellen hoe de appel voelt, ruikt en smaakt.
  7. Dagdromen is een mooi woord voor je gedachten even helemaal vrij te laten, niets moet alles mag. Je brein heeft dagelijks ‘niks tijd’ nodig om zaken op een rijtje te zetten en te archiveren.

Het boek dat ik las was Kom hier dat ik u kus, van de Belgische schrijfster Griet op de Beeck.

2 Reacties

Laat een Reactie achter