Weet jij wat een hipsterbaan is?

De barista is zo'n populaire hipsterbaan, mooie, lekkere koffieIk niet. Tot voor kort dan. Op Twitter kwam ik het voor ’t eerst tegen.

Steeds meer ‘hipsterbanen’ bij grote bedrijven — HR nieuws (@247HRM) 26 februari 2019.

Ik begreep het niet goed. Hoezo komen er hipsterbaarden bij grote bedrijven. Tegenwoordig laten toch alle mannen hun baard staan.
Logisch dat die dus ook werken en ja zelfs banen hebben bij grote bedrijven.

Was het mijn vooringenomenheid dat ik baarden las?
In elk geval wekte het mijn nieuwsgierigheid. En nu weet ik alles van hipsterbanen.

De barista spant de kroon

Dit zijn ze, de hipsterbanen:

De arbeidsmarkt verandert. Niet alleen verdwijnen er banen door digitalisering en maatschappelijke ontwikkelingen. Ook ontstaan er nieuwe banen. En dan is er ineens veel vraag naar deze hipsterbanen bijvoorbeeld.

De hipstercultuur is algemeen geworden. De subcultuur, die volgens Wikipedia in de jaren negentig ontstond, is nu gewoon. Die verwarring van mij is zo gek dus niet. Even een kort door de bocht typering van een hipster: baard, bril met stevig montuur en tattoo’s.

Google barista’s

Onafhankelijk van digitalisering is dit een nieuwe ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Volgens Indeed is de vraag naar hipsterbanen in vijf jaar tijd met 120% gestegen. En van de grote bedrijven plaatste de Nederlandse Spoorwegen de meeste barista vacatures.

Tien jaar terug al organiseerde Google voor medewerkers barista cursussen. De wedstrijd die na afloop plaatsvond leidde niet alleen tot het uitroepen van de beste barista. Ook ontstonden er mooie relaties.
Idee voor NS om het voorbeeld van Google te volgen en zelf barista’s op te leiden?

Barista in de bajes

Kennelijk is de vraag naar barista’s zo groot dat zelfs gevangenissen een gat in de markt zien. Om terugval te voorkomen worden gevangen binnen de gevangenis opgeleid tot koffiebrander en barista. Dat doen ze al in Aylesbury Prison in Engeland.
Ook bij ons lopen dat soort projecten. Zoals in het Justitieel Complex Zaanstad. Daar krijgen gevangenen zo’n kans. Koffiebranderij Zuivere Koffie brengt ze de fijne kneepjes van het ambacht bij. Naast het vak leren ze ook sociale vaardigheden. Enthousiaste, gemotiveerde jongeren bereiden zich zo voor op een terugkeer naar de maatschappij.

foto: Taylor Franz op Unsplash

Laat een Reactie achter