Wat is de rol van ouders bij sollicitaties?

Sollicitatie, mijn dochter moet je hebbenMijn moeder zag een leuke baan voor me. In het lokale suffertje, de Gooi en Eembode in mijn geval, stond een vacature bij een aannemingsbedrijf in Loosdrecht. Tot zover de rol van mijn moeder.

Enthousiast schreef ik een brief, van een cv was nog geen sprake. Er kwam een uitnodiging. De directeur, boezemde met zijn postuur ontzag in. Maar ons gesprek ging als vanzelf en ik had de baan.

Zo zijn onze manieren

Op mijn eerste werkdag werd ik door de bedrijfsleider ingewijd in de mores van het bedrijf. Mij werd duidelijk te verstaan gegeven dat ik de baan kreeg en niet mijn man. Bij moeilijkheden wilden ze niet dat hij verhaal kwam halen. Natuurlijk niet, dat sprak voor mij vanzelf.

Twintig en net getrouwd

Manlief stond er helemaal buiten. Fijn dat hij mee wilde lezen met¬†mijn sollicitatiebrief. En dat hij te hulp schoot toen ik niet wist hoeveel kilo een ’ton’ was. En gelukkig kon hij me op tijd uitleggen wat een ‘domme kracht’ was ūüėČ toen ik die uitdrukking in een brief wilde omzeilden. Maar daarmee was ook zijn rol wel uitgespeeld. Ik moest het verder zelf doen.

Twintigers van nu

Nogal een verschil met de¬†twintigers van nu waarover ik op Jobat las.¬†Zo zou er in de VS sprake zijn van een nieuwe trend: De ‘millennials’¬†nemen paps en mams mee naar het sollicitatiegesprek. En niet alleen om ze voor de deur af te zetten. Maar ook om een goed woordje voor hun kroost te doen. Ik betwijfel¬†of¬†een sollicitatiecommissie hier gevoelig is¬†voor zo’n aanbeveling. [Overigens bij wat verder zoeken bleek dit ‘nieuwtje’ gedateerd en zijn er wat vraagtekens bij de waarheid van dit bericht.]

Kinderen helpen ouders

Het kost me minder moeite me voor te stellen dat de twintigers van nu hun ouders helpen bij het opstellen van hun cv. Grote kans dat de vader of moeder al in geen jaren een sollicitatie heeft verricht. En misschien wel nooit. Kon hij of zij vroeger even bellen naar aanleiding van een vacature en was er een afspraak. Hun kroost heeft ervaring en kent alle ins en outs van het tegenwoordige sollicitatieproces.

Ouders op het werk

Wel een trend zijn de¬†bezoekersdagen voor ouders¬†die grote vooral Amerikaanse bedrijven sinds¬†2013 organiseren.¬†LinkedIn heeft de ‘Bring IN your parents day‚Äô¬†en¬†Google¬†doet iets vergelijkbaars. Ouders krijgen dan de gelegenheid rond te kijken in de werkwereld van hun kinderen. Een leuk initiatief dat zeker kan bijdragen aan het begrip van ouders voor de veranderende wereld van hun kinderen. Als klein meisje vond ik het ook geweldig als ik een keer bij mijn vader op kantoor mocht kijken.

foto:123rf

Laat een Reactie achter