Wanneer kies je voor je eigen geluk?

Heimwee, kiezen voor persoonlijk gelukDrie jaar geleden veranderde Bob van baan. Hij moest toen verhuizen naar de Randstad. Al die tijd functioneerde hij naar ieders tevredenheid.

Maar de laatste maanden was hij anders.
Het ging niet meer zo lekker op het werk. Hij deed niet echt meer mee met gezamenlijke activiteiten. Zijn manager had het al verschillende keren bij hem aangekaart.
Zelf dacht hij dat het kwam omdat hij slecht sliep. Hij klaagde ook over hoofdpijn en hyperventileerde soms.

Weerzien en afscheid

In de weekenden ging hij vaker naar zijn familie. Daar zag hij ook zijn vrienden weer. Dat was fijn. Maar het afscheid kostte hem elke keer meer moeite. Hij snapte het niet, want hij vond zijn werk geweldig. En met zijn collega’s kon hij het prima vinden.

Emoties

Had Bob wel eens aan heimwee gedacht? Hij lachte terwijl de tranen in zijn ogen schoten. Die gedachte was inderdaad wel eens bij hem opgekomen. Maar een man van bijna veertig, heimwee! Dat kon toch niet.

Heimwee

Het kan wel. Het overkomt veel mensen. Studenten die uit huis gaan om te studeren in een andere plaats. Het overkomt mensen die op vakantie gaan. Het komt zelfs voor bij ziekenhuisopnames.
Veel mensen die voor langere tijd in het buitenland werken, kennen het. Bedrijven die mensen voor het werk uitzenden hebben er zelfs begeleidingsprogramma’s voor.

Op alle leeftijden

Heimwee kan je op elke leeftijd zomaar overvallen. Waarschijnlijk heeft iedereen er in zijn leven wel eens last van.

Persoonlijk geluk

Voor Bob was het een opluchting te weten dat heimwee zijn lichamelijke en emotionele klachten veroorzaakten. Dit inzicht gaf hem de ruimte om toe te geven aan zijn diepste verlangen. Hij wilde terug naar zijn geboortedorp. Daar in de buurt een baan zoeken.
Hij besprak zijn plan met zijn manager. Die vond het jammer dat Bob weg wilde, maar had er wel begrip voor.

Geen spijt

Jaren later kwam ik Bob toevallig weer tegen. Het ging hem goed. Nooit heeft hij spijt van zijn beslissing gehad. Hij zei het zo

Het gaat erg goed, alles is op zijn plaats gevallen. De sessies met jou hebben me net dat beetje extra energie en focus gegeven om mijn eigen toekomst te gaan maken i.p.v. te ondergaan!

2 Reacties

Laat een Reactie achter