Het dertigersdilemma, loopbaan- en levensvragen van dertigers

Boek Het dertigersdilemma De belangrijkste loopbaan- en levensvragen van twintigers en dertigersWaar denk jij aan als iemand in een midlife crisis zit? Toch net als ik aan die iets oudere mannen die ineens motor gaan rijden? En moeder die kampten met het lege nest syndroom. Maar aan wie denk jij als je hoort over de quarterlife crisis?

Twijfel en onzekerheid

Jawel, onder de jonge mannen en vrouwen tussen de 25 en 35. Meestal zijn ze hoog opgeleid en voor het oog geslaagd in het leven. Zij staan voor keuzes die vroeger niet of  pas rond de vijftig speelden.

Perfectie en geluk

De gevolgen zijn niet gering. De interne en de sociale druk op geluk en slagen in het leven zijn enorm. Waardoor het aantal jongeren met burn-out klachten stijgt.

Een luxeprobleem om serieus te nemen

Nienke Wijnants deed als psycholoog en loopbaanadviseur onderzoek naar dertigersdilemma’s. Met dit boek geeft ze niet alleen de doelgroep inzicht in deze hectiek van deze verwarrende levensfase, maar ook hun omgeving. Ze licht dit toe aan de hand van de piramide van Maslow. Daarnaast biedt ze uitzicht om anders met problemen om te gaan.

Het dertigersdilemma

Heeft als ondertitel De belangrijkste loopbaan- en levensvragen van twintigers en dertigers.

Opbouw van het boek

Het boek bestaat uit drie delen: I Issues van dertigers in deze tijdII Het dertigersdilemma in de praktijk en III De oplossing? Elk deel bestaat uit verschillende hoofdstukken die dieper ingaan op een bepaald thema. Veel teksten zijn aangevuld met uitspraken van dertigers, die herkenning bij de lezer oproepen.

De mythe van ‘het perfecte leven’

Is een van de hoofdstukken uit het eerste deel. Het sluit net als de meeste andere hoofdstukken af met een aantal tips. Kort samengevat:

  1. Welke keuzes zijn belangrijk genoeg om energie in te stoppen. Als je kiest beperk je dan.
  2. Leer jezelf blij te zijn met ‘genoeg is genoeg’. Je niet ergens maar bij neerleggen maar het juist na te streven.
  3. Heb je ergens voor gekozen, accepteer dan je keus zonder spijt over wat je niet hebt.
  4. Manage je verwachtingen en laat je af en toe eens verrassen door iets onverwachts.
  5. Hou op met jezelf steeds te vergelijken met anderen. Bepaal liever wat voor jouw leven belangrijk en zinvol is.

Dilemma’s op carrièregebied

Is een ander hoofdstuk, daar heeft de schrijfster nog wat tips voor werkgevers. Zoals Zij (de dertigers) zijn ambitieus maar onzeker. Dat wil zeggen dat ze enerzijds over lef en ondernemingszin beschikken, maar anderzijds bevestiging nodig hebben. 

Voor wie

Het dertigersdilemma is niet alleen interessant voor twintigers en dertigers die worstelen met de keuzes in hun leven. Zeker kunnen ook hun ouders, werkgevers, coaches en loopbaanadviseurs hun voordeel met de inzichten doen. De eerste druk verscheen in 2008, inmiddels is er een tiende druk. Verwacht overigens, ondanks de gegeven tips, geen zelfhulpboek.

Laat een Reactie achter