Aan de slag met Mindfulness, 5 oefeningen

in rust bewustzijn van het momentNeem de tijd om met aandacht stil te staan. Als je nooit stopt met waar je mee bezig bent, dan wordt je geleefd en loopt het leven weg als zand tussen je handen. Mindfulness is geen ontsnapping aan de werkelijkheid, maar  je er juist bewust van zijn.

Bewustzijn en stress

Bewust stilstaan vraagt een minimum aan inspanning en blijkt aantoonbaar een maximum aan resultaat op te leveren of het nu gaat om het volhouden van een dieet, het omgaan met angst of het hervinden van balans bij stress. Zoals je zal merken kun je mindfulness altijd en overal toepassen.

5 eenvoudige oefeningen

  1. Mindfulnessoefeningen hoeven helemaal niet lang te duren, kijk maar naar deze drie-seconden-tip van Thich Nat Hanh (Zen meester): laat de telefoon eerst drie keer overgaan, voor je hem opneemt.
  2. Zit je op de trein te wachten, sta je in de rij bij de kassa van de supermarkt of beantwoord je je mail … wees je bewust van je ademhaling, je voeten op de vloer, de beweging van je handen en de geluiden en de mensen om je heen.
  3. Eten doe je een paar keer per dag, sta stil bij je zintuigen. Wat je ruikt en proeft, is het zoet, zuur, zout of bitter? Hoe voelt het, wat is de structuur, glad, korrelig, droog, sappig, recht, rond, scherp, glad en wanneer heb je voldoende.
  4. Herhaal regelmatig de bewuste ademhaling, adem 4 seconden in door je neus, houdt 4 seconden vast en adem heel langzaam (minstens 6 seconden) door je mond uit.
  5. Hoor je een sirene of kerkklok … heb dan even aandacht voor het moment en word je bewust van je ademhaling en je zintuigen wat je ruikt, hoort, ziet en  voelt.

Mindfulness is je bewust zijn van het heden, niet het verleden of de toekomst maar NU. De grootste valkuil is om dat uit te stellen.

Heb je zelf ervaring met mindfulness of andere vormen van ontspanning, laat het ons weten door ze te delen.

foto: Tambako The Jaguar via Flickr.com

2 Reacties

  • Combineer de ademhaling met aandacht voor je hart of hartstreek. Adem in door je hart en adem uit door je hart. Het hart reageert hierop door met de hersenen te communiceren dat alles okay is.

    Het zorgt voor het juiste hartritme, dat wil zeggen het ritme van het versnellen en vertragen van de hartslag. En dit resulteert in een gevoel van welbehagen en ontspanning. Een hele goede manier om stress te verminderen. Kan overal en altijd! #hartcoherentie

    Door middel van een speciaal programma op de PC kan de mate van hartcoherentie zichtbaar worden gemaakt.

Laat een Reactie achter