De weg naar Flow

De weg naar FlowDe weg naar Flow is een boek dat gaat over het beleven van het leven. Het begrip flow is onverbrekelijk verbonden met de onuitsprekelijke naam van de man die dit boek schreef, Mihaly Csikszentmihalyi.

Gelukkiger voelen

Hij ontdekte dat we ons gelukkiger voelen als de uitdaging van het doel in evenwicht is met onze vaardigheden. Dat geeft een plezierig en tevreden gevoel.
Is er wel uitdaging maar heb je te weinig vaardigheden dan raak je gefrustreerd.
Ervaar je geen uitdaging omdat de taak onder onder je niveau ligt dan raak je verveeld, bore-out.

Voldoening

Een flow ervaring is volgens de schrijver helemaal opgaan in het moment. Dat kan zijn een prestatie in sport of werk. Maar ook bij het voorlezen of tijdens een goed gesprek. De aandacht is dan 100% gericht op de activiteit die voldoening geeft. Gevoelens, verlangens en gedachten zijn met elkaar in harmonie.

Elke activiteit die voldoet aan deze drie voorwaarden kan een flow ervaring oproepen.

  1. heldere doelen
  2. onmiddellijke feedback
  3. vaardigheden die in evenwicht zijn met de uitdagingen.

Lusteloos

Het boek beschrijft de factoren in ons dagelijks leven die bepalend zijn voor uitdaging of verveling en lusteloos tijdverdrijf. Stress en chaos in ons hoofd leiden eerder tot bankhangen voor de televisie dan tot een uitdagende leerervaring.

Maar zo stelt Csikszentmihalyi mensen kunnen leren flow te ervaren door de grenzen van hun vaardigheden op te zoeken. Door iets te doen dat net niet te moeilijk of  te makkelijk is. En dat je ondanks een ongelukkige jeugd of ernstige ziekte toch een positieve invulling aan het leven kunt geven, laat hij zien met voorbeelden.

Voor wie

De weg naar Flow is geen handleiding voor een gelukkiger leven. Wel inspireert het om zelf iets te doen aan het bewuster ervaren van de positieve momenten in ons leven. De weg naar Flow is in het Nederlands alleen nog tweedehands verkrijgbaar: Ben je op zoek naar meer praktische boeken, kijk dan eens naar Voluit Leven of het Dankboek van Ernst-Jan Pfauth.

Laat een Reactie achter