Hoeveel risico durf je aan?

Om risico te nemen is moed nodig.

Heb jij het avontuurgen? Waag jij graag een gokje? Waan je je soms Max Verstappen? Of ben je, net als die 245 mensen in Brazilië, wel eens van een 30 meter hoge brug gesprongen?

Lekker gevoel

Tijdens een spannende actie maken je hersenen dopamine aan. Dat geeft een geluksgevoel. Ja, dezelfde als bij het eten van chocola.
Daar wil je altijd meer van, maar daar ga ik nu even niet op in 😉

Impulsief of afgewogen

De een neemt meer risico’s dan de ander. En jongeren vaak wat meer dan ouderen. De beleving van risico’s is niet voor iedereen gelijk. Zo kan iemand verlangend uitkijken naar zijn volgende parachutesprong, maar zich echt uitgedaagd voelen om een gesprek met onbekenden aan te knopen. Soms is het moment de bepalende factor bij het nemen van een risico. Het kan dan niet anders. En dan zijn er nog emoties. Als je na een conflict met je baas het gaspedaal net even wat dieper intrapt.

Risico mijden is veilig

Uit angst en onzekerheid voor het onbekende vermijden we risico’s. Kiezen we liever voor comfort en veiligheid. We weten wat we hebben. Want hoe moet het met de hypotheek als je je baan opzegt? Sommigen wagen de stap als alle seinen op groen staan. Anderen krijgen spijt dat ze nooit deden wat ze wilden. Veel mensen zeggen aan het eind van hun leven dat ze te hard gewerkt hebben en te weinig tijd en aandacht gaven aan voor hun belangrijke mensen.

Lef is geen aangeboren vaardigheid. 

Moed nodig

Risico nemen is jezelf uitdagen. En in jezelf geloven. Er is moed nodig om iets te doen of te leren dat je nooit eerder hebt gedaan. Nieuwe dingen te ontdekken. Je eigen grenzen te verkennen en zo jezelf steeds een beetje verder stretchen.

Hoe meer je gewend raakt aan een bepaald risico, hoe minder je het als risico ervaart. Je kinderen de eerste keer alleen naar school laten fietsen is spannend. Je als onbekende aansluiten bij een groep ook. Net als je baan opzeggen voordat je een nieuwe hebt.

 Welk risico durf jij aan te gaan?

foto:123rf

Laat een Reactie achter