Wat als de pensioenleeftijd verder omhoog gaat?

Wat als de pensioenleeftijd verder omhoog gaat?In 2016 was de levensverwachting van 65 jarigen nog 20 jaar. Vijf jaar langer dan vijftig jaar geleden. En die verwachting zet verder door. Al in 2023 heb je als 65 jarige uitzicht op nog eens een half jaar langer.

Goed nieuws

Dat was het nieuws op Teletekst, dat zich baseert op cijfers van het CBS. Toch klinkt hetzelfde bericht van het CBS die dag minder positief.
Want vorig jaar was de voorspelling nog dat de levensverwachting in 2023 zou oplopen met 20,75 jaar voor die 65 jarigen. Nu is dat dus naar beneden bijgesteld.

Achteruitgang is ingezet

De reden van de achteruitgang is simpel. De afgelopen twaalf maanden overleden meer mensen dan verwacht. Belangrijkste oorzaak: 2 griepepidemieën. Schommelingen komen wel vaker voor. Dat gebeurde ook in 2012 en in 2015. Nog niet zo lang geleden dus. Toch koppelde onze daadkrachtige nieuwe regering direct consequenties aan de nieuwste cijfers van het CBS.

In 2023 stijgt de AOW-leeftijd niet!

Het blijft 67,25 jaar. Niet heel vreemd overigens. Want dat was de afspraak.

Eerder was de pensioenleeftijd vastgesteld op 67 jaar in 2021. Maar vorig jaar is besloten dat met de stijgende levensverwachting de pensioenleeftijd jaarlijks drie maanden mee stijgt. Door de trendbreuk van dit jaar blijft de pensioenleeftijd nu (even) steken op 67,25.

Red jij het tot je pensioenleeftijd?

Dankzij medische en technologische ontwikkeling, verbeterde hygiëne, leefomstandigheden en gezondere voeding worden we ouder. Een proces dat al in 1840 begon. Blijkt de terugval van dit jaar een dipje, dan stijgt de pensioenleeftijd de komende jaren naar 70 jaar en misschien zelfs nog verder.

Oud en vitaal

Ben jij daarop voorbereid? Met andere woorden hoe duurzaam inzetbaar ben je? Mag je nog een paar jaar werken? Dan is het wijs jezelf wat vragen te stellen en onderzoeken of je nog op de juiste plek zit en de juiste dingen doet.

  1. Wat investeer jij in je ontwikkeling? Kijk naar de afgelopen vijf jaar en naar je plannen voor het komende jaar.
  2. Hoe is het gesteld met je fysieke gezondheid?
  3. Heb jij nog plezier in je werk?
  4. Ervaar je voldoende verantwoordelijkheid in je werk?
  5. Hoe is het collegiale contact met je collega’s?
  6. Hoe is je gezondheid?

Ben jij nog de juiste man/vrouw op de juiste plek?

Zo niet kom dan snel in beweging. Ga als het even kan samen met je werkgever op zoek naar oplossingen. Soms volstaat een opleiding. Meer overleg is nodig voor een aanpassing van je functie. Maar is er sprake van een mismatch, passen jij en de organisatie niet(meer) bij elkaar? Neem dan afscheid.

Laat een Reactie achter