De baan voor het leven duurt maar even

De baan voor het leven duurt maar evenEn dat is heel anders dan vroeger. Toen was veertig dienstjaren bij dezelfde baas en vaak ook nog in dezelfde functie meer regel dan uitzondering.

De baan voor het leven

Duurt tegenwoordig nog maar even. Ook al horen we voortdurend dat het dieptepunt achter ons ligt. Het eind van de crisis is nog niet voor iedereen in ’t zicht. Nog altijd raken mensen hun ‘vaste’ baan kwijt bij faillissementen.

Dit jaar vallen de zwaarste klappen in het grootwinkelbedrijf zoals V&D. Begin dit jaar verloren bijna 11.000 mensen daar hun baan. Ruim de helft schreef zich in bij het UWV. Eind juli meldde de NOS dat nu, een half jaar later, nog maar een derde een nieuwe baan vond.

Van de 1200 ingeschreven vijftig plussers vonden zelfs maar 150 mensen ander werk. Het vinden van vervangend werk blijft voor hen extra moeilijk. Zeker als zij het blijven zoeken in de detailhandel. Want daarvoor nemen werkgevers bij voorkeur onervaren en vooral goedkope jongeren aan, op tijdelijke contracten. Ook McGregor maakte dat nog eens duidelijk bij de doorstart.

UWV overstapberoepenOverstapberoepen

Daarbij komt nog de automatisering. Daardoor verdwijnt er veel werk. Er komen geen nieuwe vacatures voor. Terwijl er juist wel steeds meer werkzoekenden voor die banen bij het UWV staan ingeschreven. UWV noemt dat overschotberoepen en adviseert mensen te zoeken naar overstapberoepen.

Dit is geval voor administratief medewerkers en secretaresses. Het best ga je -volgens het UWV- dan op zoek naar functies met klantcontact, omdat daar wel vacatures zijn. Denk aan klantenservices en callcentra.

Werkte je op de financiële administratie dan is bijscholing naar wat zwaardere functies een mogelijkheid.

Automatisering speelt ook detailhandel parten

Steeds meer laten we spullen thuis bezorgen. Of het nu de wekelijkse boodschappen zijn, de verse groenten of nieuwe overhemden. In winkels komen we om te kijken en de beleving. Bestellen doen we online.

Voor jezelf een passende “overstap” baan vinden?

  • Poets je cv op. Waarschijnlijk is het al langer geleden dat je het hebt opgesteld. Of misschien is het zelfs de eerste keer voor je.
  • Breng je kwaliteiten in kaart. Wat heb je gedaan en waar was je goed in? Waar had je plezier in? Wat heb je voor elkaar gekregen en nooit van jezelf verwacht en waarvoor kreeg je complimenten? Dat is belangrijke informatie voor je cv, maar ook voor jezelf. Het geeft je informatie over werk dat bij je past.
  • Wil je meer te weten komen over voor jou onbekende banen. Kijk dan op de Nationale Beroepengids. Van bijna 2500 banen vind je daar een beschrijving, opleidingsmogelijkheden, het persoonlijkheidstype dat er het best bij past en als ze er zijn vacatures.
  • Over de arbeidsmarkt in jouw regio vind je bij het UWV informatie.
  • Netwerken, netwerken, netwerken. Het is nog belangrijker dan vacatures op websites van bedrijven en uitzendbureaus vinden.

Klinkt dit alsof je het alleen moet doen. Dat is natuurlijk niet zo. Handig is het als je een vertrouwenspersoon hebt of zoals Aaltje Vincent het noemt, een werkvindmaatje. Iemand waar je mee kunt sparren, die bereid is je kritisch te bevragen en met wie je kunt oefenen. Ken je niemand die zo’n rol voor jou kan vervullen, zoek dan een loopbaancoach.

1 Reactie

Laat een Reactie achter