Te weinig banen, wel langer doorwerken

Te weinig banen langer doorwerkenOuderen geven hun kennis en ervaring door aan jongere generaties. Een goed gebruik in de Middeleeuwen. De kneepjes van het vak werden in de praktijk bijgebracht. Dat is al lang niet vanzelfsprekend meer.

Opnieuw uitgevonden

Het gaat veranderen. Jet Bussemaker, de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, stimuleert het meester gezel” principe in het beroepsonderwijs. Het doel van de minister is talentontwikkeling en meer waardering voor ambachtelijke vaardigheden. 

Geen verloren ervaring

Maar het is niet alleen in het klaslokaal prettig deskundigen aan het werk te zien. Dat je een diploma hebt, betekent nog niet dat je het vak ook in de vingers hebt. Terwijl dat wel een vereiste is bij het solliciteren. Op de werkvloer is ervaring een voorwaarde. 

Kennis delen

Als de senior, de oude rot in het vak, kennis en ervaring, inclusief de mores van een bedrijf kan overdragen is dat fijn voor jonge medewerkers. Op hun beurt kunnen jongeren nieuwe kennis weer delen met de ouderen. Dat draagt bij aan het actueel en beschikbaar houden van kennis binnen organisaties. Bijkomend voordeel is dat er meer begrip en wederzijds respect voor elkaar ontstaat.

Positief generatieplan

Ook in België gaat veel ervaring van senioren verloren als zij met pensioen gaan. Daarom startte o.a. Delta Lloyd Life in oktober 2013 een mooi planDe naam en de insteek van het generatiegeschenk waren positief. Stoppers (mensen die binnen vijf jaar met pensioen gaan) dragen hun kennis, wijsheid en ervaring over aan starters. Starters zijn mensen met een diploma, zonder werkervaring. Helaas is het project al weer gestopt. Maar wat mij betreft verdient het nog een kans, in Nederland? 

Ouderen zijn ‘hot’

Er is nogal wat te doen rondom ouderen en ouder worden. Veel gehoord is: Als je boven de 40 bent kom je alleen nog aan een andere baan door je netwerk. En hoewel ouderen langer moeten doorwerken, blijkt hun inzetbaarheid voor werkgevers juist een probleem. Misschien toch wat meer denken in termen als meester en gezel?

Laat een Reactie achter