Dagboek als spiegel

Dagboek als spiegel, een handboek vol schrijfinspiratieDagboek als spiegel, het boek van Christine de Vries, kocht ik lang voor ik de cursus Luisteren naar je pen volgde.

Een handboek vol inspiratie

Zelf zocht ze tevergeefs naar een praktisch boek met creatieve schrijfsuggesties. Daarom heeft de schrijfster het zelf maar gemaakt. En daarin is ze zeer wel geslaagd.

Dagboek als Spiegel

De binnen en de buitenkant van het boek zijn aantrekkelijk. Niet alleen de titel spreekt aan. Ook de treffende tekeningen van Pol Wijnberg dragen eraan bij. De cursief gedrukte citaten van bekende en onbekende schrijvers geven het boek een prettig open indruk.

Anders kijken door te schrijven

De opbouw van het boek is overzichtelijk en gestructureerd. De schrijfster nodigt uit om op ontdekkingsreis te gaan. Om te leren spelen met verschillende structuren en technieken. Ze leert je anders kijken naar het bekende.

De schrijfoefeningen zijn uiteenlopend. Soms zijn het persoonlijke vragen, zoals Waarom wil ik een dagboek schrijven? En hoofdstuk 13, Orde op zaken, sluit af met de vraag Welke 10 dingen zijn er afgelopen twee weken gebeurd?

Maar er zijn ook oefeningen met technieken als sprinten, gedurende een vooraf bepaalde tijd zo snel mogelijk schrijven. In het hoofdstuk Dichter bij de kern komen dichtvormen aan bod, zoals een woordgedicht of de Japanse Haiku.

Open uitnodiging

Het boek is zo uitnodigend dat je direct aan de slag wilt. Of je het nu van A tot Z als een volledige schrijfcursus volgt. Inclusief voorbereidingen van planning, materiaal, structuur tot aan een contract met jezelf. Of het, zoals ik, wat minder gedisciplineerd aanpakt en hier en daar wat oppikt.

Het boek is informatief, zet aan tot actie én tot reflectie. Want dat is wat schrijven voor je doet.

Voor wie

Voor iedereen die zich wil laten verrassen door zijn eigen pen. Want dat is wat je overkomt als je met het Dagboek als spiegel aan de slag gaat. Het is een praktisch en toegankelijk boek voor iedereen die zich graag laat inspireren om expressiever en creatiever te schrijven.

We schrijven niet wat we denken, we schrijven om te denken.

Foucault, filosoof 1926-1984

Hoeveel rust krijgt jouw brein geschreven als woordgedicht.
Twee keer volgde ik de cursus Luisteren naar je pen. In Waar komen je gedachten tot rust beschrijf ik iets van mijn ervaring en in Schrijven op de boerderij geef ik een beeldimpressie.

Laat een Reactie achter