Zo ben ik nu eenmaal!

Zo ben ik nu eenmaal!

Zo ben ik nu eenmaal! is een spiegel voor zelfcoaching. Dit boekje geeft de professional en de geïnteresseerde lezer of plaatjeskijker inzicht in persoonlijkheidsstijlen.

Niet de ernstige persoonlijkheidsstoornissen zijn het onderwerp. Maar de lichte, afgeleide vorm waar we ons zelf of in ieder geval onze omgeving in herkennen.

Scherp en herkenbaar

De teksten van Willem van der Does en de tekeningen van Peter van Straaten vullen elkaar mooi aan. De typeringen zijn scherp en zo herkenbaar dat ze naast grappig ook confronterend zijn.

Stereotypen

De narcistische, de theatrale, de antisociale, de borderline, de afhankelijke, de dwangmatige, de vermijdende en de excentrieke persoonlijkheid worden in aparte hoofdstukken beschreven. In de ondertitel van het boek zijn deze tien persoonlijkheidsstoornissen teruggebracht tot drie groepen, de “Lastpakken, angsthazen en buitenbeentjes”. Of de dramatische, emotionele, de angstige en de excentrieke types.

 Reflectie

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een enkele meer of minder complexe, praktische omgangsregels. Ook leidinggevenden biedt het veel om over na te denken. Zij zullen er hun voordeel mee kunnen doen als ze meer willen begrijpen van hun eigen ‘afwijkende’ gedrag én dat van hun medewerkers. Als coach leen ik het boekje graag uit aan mensen die nogal eens zeggen dat zij niet kunnen veranderen omdat ze nu eenmaal zo zijn. Altijd leuk wat zelfreflectie en ik hoef helemaal niets meer te zeggen!

Wil je verder lezen:

Beperking

In het laatste hoofdstuk gaat de schrijver in op de grenzen, zo waarschuwt hij er voor om niet al te grote conclusies te trekken. Van der Does, zelf klinisch psycholoog, beschrijft wat er voor nodig is om een juiste diagnose te kunnen stellen. Kort stipt hij nog aan welke mogelijke oorzaken van persoonlijkheidsstoornissen en behandelingen er zijn.

Humor

Ondanks de onderliggende problematiek is het boek laagdrempelig en lekker leesbaar. Niet in de laatste plaats door de humoristische, relativerende tekeningen die het beeld compleet maken. Zo ben ik nu eenmaal! is een heerlijk boek voor iedereen die af en toe eens in de spiegel durft te kijken. Geschikt voor zelfcoaching en leidinggevenden.

Laat een Reactie achter