Ik (k)en mijn ikken

Ik (k)en mijn ikken. Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue.

Vraag jij je wel eens af waarom doe ik nou niet wat ik me had voorgenomen? Of begrijp je niet waarom je ineens zo emotioneel reageert. Dan heeft een van je subpersonen het even van je overgenomen.

Niks mis mee

De andere kanten van jezelf ontdekken, dat leer je als je met dit boekje aan de slag gaat. Het is gebaseerd op Voice Dialogue. Een populaire, toegankelijke methode om jezelf te leren kennen. Op een prettige manier krijg je inzicht in je gedrag en begrijp je waarom je reageert, denkt en voelt zoals je doet.

Je bewuste ik

De meest voorkomende subpersonen zoals de Pleaser, de Pusher, de Rationele Denker, de Innerlijke Criticus, het Innerlijke Kind hebben een plek in het boek. Ze worden duidelijk voorgesteld. Hoe ze zich in de praktijk gedragen. Dat je er plezier van kunt hebben. Waar ze je tegen beschermen, maar ook wat hun schaduwkant is. Elk beschrijving sluit af met een wat vragen en tips.

Opbouw van het boek

  1. De psychologie van de ikken geeft uitleg hoe je er aan komt en hoe je ze bij jezelf kunt ontdekken. Maar ook hoe je saboteurs en je helpers kunt managen.
  2. Subpersonenen aan het woord gaat naast de veel voorkomende in op nog andere subpersonen en de meer archetypische.
  3. In patronen in relaties lees je over bindingspatronen die je hebt in het aangaan of juist vermijden van relaties. En waarom je met de een direct een klik hebt en met de ander voortdurend in conflict komt. Maar ook hoe je je patronen kunt doorbreken.
  4. Het laatste hoofdstuk vertelt hoe de methode werkt tijdens een (coach)gesprek.

Het boek sluit af met een literatuuroverzicht en drie bijlagen, de geschiedenis van Voice Dialogue, adressen en opleidingen en heel handig een verklarende woordenlijst.

Vormgeving

Het is een verzorgd boek dat leest als een trein. Niet in de laatste plaats door de oh zo herkenbare en daar door vaak hilarische voorbeelden. Enkele illustraties versterken de tekst. Hetzelfde geldt voor teksten in aparte kaders, zoals deze:

Ik ben toch niet gek?

Voor wie

Iedereen die ook de andere andere kanten (de leuke én de minder leuke) van zichzelf wil leren kennen. Maar ook voor coaches en therapeuten is het boek een prettige kennismaking met een krachtige methode.

Laat een Reactie achter